در دوران بارداری، هورمون های مهارکننده ی انسولین در بدن زنان تولید می شود، به همین دلیل، ممکن است زنان باردار به دیابت مبتلا شوند. این بیماری فقط در دوران بارداری رخ می دهد.
علائم دیابت بارداری عبارتند از:
- گرسنگی و تشنگی بیش از حد
- تکرر ادرار
- خستگی یا خواب آلودگی
- خشکی و خارش پوست
- تاری دید
- کندی ترمیم زخم
گاهی، لکه های تیره ای در چین های پوستی گردن یا زیربغل مبتلایان دیابت نوع ۲ ایجاد می شود. از آنجا که معمولاً تشخیص دیابت نوع ۲ نسبت به سایر انواع دیابت بیشتر طول می کشد، ممکن است تا زمان تشخیص نشانه هایی مانند درد یا بی حسی را در پای خود احساس کنید.
دیابت نوع ۱ اغلب با سرعت بیشتری رشد می کند. این بیماری ممکن است با نشانه هایی مانند کاهش وزن یا شرایطی به نام کتواسیدوز دیابتی (diabetic ketoacidosis) همراه باشد. در کتواسیدوز دیابتی قند خون بسیار بالاست، اما انسولین بدن خیلی کم یا صفر است.
علائم دیابت نوع ۲ و ۱ ممکن است در هر سنی ظاهر شود، ولی دیابت نوع ۱ در کودکان و جوانان بیشتر دیده می شود. دیابت نوع ۲ نیز در سنین بالای ۴۵ شایع است، اما این روزها، به دلیل سبک زندگی کم تحرک و افزایش وزن، بروز دیابت نوع ۲ در افراد جوان تر افزایش یافته است.
دیابت پنهان به شرایطی گفته میشود که قند خون فرد از میزان قند خون افراد دیابتی کمتر و از مقدار استاندارد آن بیشتر است. یعنی با افزایش قند خون، فرد به دیابت نوع دو دچار میشود. به این شرایط مقاومت در برابر انسولین هم می گویند.
در واقع دیابت پنهان شرایطی است که احتمال ابتلای فرد به دیابت نوع دو در آن بالاست. البته داشتن دیابت پنهان بدین معنی نیست که شما حتما به دیابت نوع ۲ مبتلا خواهید شد.
اگر فرد مبتلا به دیابت پنهان، سریعتر اقدام به کاهش وزن و تغییر عادات غذایی نکند، ممکن است به دیابت نوع ۲ مبتلا شود. احتمال ابتلای افراد دچار دیابت پنهان به دیابت نوع ۲، احتمال ۵ از ۱۵ نفر است. افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ حتما دوران دیابت پنهان را پشت سر گذاشتهاند.
دیابت پنهان همان طور که از اسمش مشخص است، در بسیاری از موارد بدون علامت است و افراد متوجه آن نمیشوند. در ایالات متحده، ۸۴ میلیون فرد بالای ۲۰ سال، دیابت پنهان دارند و ۹۰ درصد آنها از این شرایط مطلع نیستند.
دیابت پنهان زمانی پدیدار میشود که انسولین به خوبی در بدن شما عمل نکند. انسولین هورمونی است که توسط پانکراس (لوزالمعده) ترشح میشود و در هضم و ذخیره سازی گلوکز نقش دارد.
گلوکز سوخت مصرفی بدن است و ازتجزیه غذاها در بدن به دست میآید. اگر انسولین به درستی عمل نکند، گلوکز توسط بدن جذب نمیشود و نمیتوان آن را در بافتهای چربی ذخیره کرد. در نتیجه گلوکز باقی مانده، در خون جمع میشود و قند خون را افزایش میدهد. افزایش قند خون سبب بروز دیابت پنهان میشود. اگر این قند خون همچنان افزایش یابد، فرد به دیابت نوع ۲ دچار میشود.
دیابت پنهان به دلایل مختلفی به وجود میآید. یکی از این دلایل که از علتهای مهم بروز دیابت پنهان است، چاقی و اضافه وزن است. چاقی سبب افزایش مقاومت بدن نسبت به انسولین میشود. در نتیجه، رعایت اصول تغذیه سالم و مناسب در پیشگیری از ابتلا به دیابت پنهان و دیابت نوع دو از اهمیت زیادی برخوردار است. ورزش و انجام فعالیت بدنی هم به سلامتی بیشتر و پیشگیری از دیابت کمک میکند.
خوب است در صورت مشاهدهی این علائم، به پزشک مراجعه کنیم.
اما متأسفانه تشخیص دیابت از روی علائم آن امکانپذیر نیست. بنابراین توصیهی متخصصان این است که در شرایط زیر، جهت تشخیص دیابت یا پیش دیابت، حتماً به پزشک معالج مراجعه کنیم:
وجود یک یا چند مورد از علایم زیر که به علایم خطر در دیابت موسوم هستند، احتمال ایجاد دیابت در فرد را بالا می برد: