پارکینسون

پارکینسون

پارکینسون نوعی بیماری و حالت لرزش در وضعیت استراحت است که متاسفانه به لطف دنیای تکنولوژی جوانان را هم به خود مبتلا می سازد و تنها مختص سالمندان نیست. پارکینسون لرزش در وضعیت استراحت است که شیوع آن بیشتر در سنین پیری است اما در جوانان هم دیده می شود شیوع آن در تمام مناطق دنیا یکسان است یعنی درصد شیوع بیماری با تغییر در منطقه خیلی فرق نمی کند.

پارکینسون چیست

بطور کلی این بیماری بر اثر از بین رفتن سلول های ترشح کننده ماده ای به نام دوپامین (که یک انتقال دهنده عصبی) است رخ می دهد. افزایش نسبت استیل کولین به دوپامین در عقده های قاعده ای مغز موجب علائم ترمور، سفتی عضلات و کندی حرکات می شود.

علل بیماری پارکینسون

در این بیماری، سلول های عصبی ویژه ای (نورون ها) در مغز به تدریج کم می شوند یا می میرند. بسیاری از نشانه ها به خاطر از دست دادن نورون ها هستند که یک پیام رسان شیمیایی را در مغز شما به نام دوپامین تولید می کنند. هنگامی که سطح دوپامین کاهش می یابد، منجر به فعالیت غیرعادی مغز می شود که منجر به بروز علائم بیماری می شود.

علت بیماری پارکینسون ناشناخته است، اما به نظر می رسد که عوامل متعددی نقش خود را ایفا می کنند، از جمله:

ژن ها:

محققان جهش های ژنتیکی خاص را شناسایی کرده اند که می تواند باعث بیماری پارکینسون شود. اما این موارد غیر عادی هستند. به جز در موارد نادر با بسیاری از اعضای خانواده که مبتلا به بیماری پارکینسون هستند.

با این حال، برخی تغییرات ژنی خاص به نظر می رسد که خطر بیماری پارکینسون را افزایش می دهد، اما با ریسک نسبتا کمی از بیماری پارکینسون برای هر کدام از این نشانه های ژنتیکی.

محرک های محیطی :

قرار گرفتن در معرض برخی سموم یا عوامل محیطی ممکن است خطر ابتلا به پارکینسون را افزایش دهد، اما ریسک نسبتا کم است.

محققان همچنین متوجه شده اند که بسیاری از تغییرات در مغز افراد مبتلا به پارکینسون رخ می دهند، اگرچه روشن نیست که چرا این تغییرات رخ می دهند.

این تغییرات عبارتند از: 

حضور لویی بادی ها :توده های مواد خاص درون سلول های مغز، نشانه های میکروسکوپی از بیماری پارکینسون هستند اینها لویی بادی نامیده می شوند و محققان بر این باورند که این لویی بادی ها سرنخ مهمی برای علت بیماری پارکینسون هستند.

آلفا سینوکلئین در لویی بادی ها یافت می شود:اگرچه بسیاری از مواد در لویی بادی ها یافت می شوند. اما دانشمندان معتقدند که یک پروتیین مهم و گسترده به نام آلفا سینوکلئین در تمامی بدن به شکل توده وجود دارد، که سلول ها نمی توانند آن را تجزیه و تحلیل کنند. این در حال حاضر یک تمرکز مهم در میان پژوهشگران مبتلا به پارکینسون است.

علائم پارکینسون در جوانی

علائم بیماری جوانی در افراد مختلف متفاوت است و بیشتر احتمال دارد که دیستونی را تجربه کنند. دیستونی در حقیقت، یک انقباض عضلانی ناخواسته است که معمولا منجر به یک وضعیت غیر عادی دردناک، مانند چرخش درونی پا می شود. در برخی از افراد، دیستونی، اولین علامت است و پس از تمرین های ورزشی مشاهده می شود. (این علامت می تواند بعدا در جریان بیماری نیز رخ می دهد.)

از سوی دیگر، افراد مبتلا به پارکینسون جوانی احتمال کمتری دارند که مشکل تعادل و یا اختلال در حافظه و یا تفکر (زوال عقل) داشته باشند. پیشرفت تدریجی بیماری جوانی در طول زمان، به طور کلی، کندتر است.

تشخیص پارکینسون در جوانی

افرادی که مبتلا به پارکینسون جوانی هستند ممکن است یک راه طولانی تا تشخیص داشته باشند، گاهی قبل از رسیدن به نتیجه درست، به آزمایش های مختلفی می پردازند. اما اگر در سنین بالاتر تشخیص داده شود، YOPD بر اساس تاریخچه پزشکی و معاینه فیزیکی بیمار تشخیص داده می شود.

هیچ سنجش زیستی و اندازه گیری عینی (مثلا سطح پروتئین دیده شده در آزمایش آزمایشگاهی یا اسکن تصویری) که بتواند پارکینسون را تشخیص دهد، مورد تایید قرار نگرفته است.

هنگامی که افراد جوان و پزشکان انتظار بیماری پارکینسون را ندارند، ممکن است علائم پارکینسون در جوانان به عنوان علائم بیماری دیگری شناسایی شود و پارکینسون جوانی تشخیص داده نشود یا تشخیص پارکینسون جوانی به تعویق افتد.

مثلا ممکن است، پیش از آنکه در نهایت پارکینسون جوانی تشخیص داده شود، سفتی بازو و یا شانه ها را به آرتروز، آسیب های ورزشی یا سایر شرایط پزشکی نسبت دهند، و این یک اتفاق غیر عادی نیست!

پیشگیری از بیماری پارکینسون

از آنجا که علت پارکینسون ناشناخته است راههای اثبات شده برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری نیز یک رمز و راز باقی مانده است.

برخی تحقیقات نشان داده اند که ورزش منظم هوازی ممکن است خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را کاهش دهد.

برخی تحقیقات دیگر نشان داده اند که افرادی که نوشیدنی های حاوی کافئین می نوشند ( قهوه، چای و کولا ) نسبت به افرادی که آن را نمی نوشند،  کمتر به بیماری پارکینسون مبتلا می شوند.  با این حال هنوز مشخص نیست که آیا کافئین در واقع از ابتلا به پارکینسون جلوگیری می کند یا به طریقی دیگر با این مسئله مرتبط است. در حال حاضر شواهد و مدارک کافی برای توصیه به نوشیدن نوشیدنی های کافئین دار برای محافظت در برابر پارکینسون وجود ندارد.  نوشیدن چای سبز نیز با کاهش خطر ابتلا به بیماری پارکینسون همراه است.

درمان بیماری

بیماری پارکینسون قابل درمان نیست اما داروها اغلب می توانند بطور چشمگیری به کنترل علائم شما کمک کنند.  در بعضی از موارد بعدی ممکن است توصیه به عمل جراحی شود.

پزشک همچنین ممکن است تغییرات سبک زندگی، به خصوص ورزش هوازی مداوم را نیز توصیه کند. در بعضی موارد فیزیوتراپی که بر تعادل و کشش تمرکز دارد نیز مهم است. یک پاتولوژیست زبان می تواند به بهبود مشکلات تکلم بیمار کمک کند.

درمان پارکینسون جوانی

گزینه های مدیریت علائم اساسا یکسان است و مهم نیست که بیماری کی تشخیص داده شده باشد. افراد جوان ممکن است تجویز دارو را به تاخیر بیاندازند یا شروع به مصرف داروهای غیر از لوودوپا بکنند، به خصوص اگر علائم خفیف باشد و در کار، فعالیت های بدنی یا تعاملات اجتماعی تاثیر نداشته باشند. در افراد جوان تر، احتمال گسترش حرکات غیر ارادی و غیرقابل کنترل بیشتر است. که در واقع، عارضه ای ناشی از مصرف طولانی مدت لوودوپا و دوره طولانی بیماری پارکینسون است. بنابراین، ممکن است به جای آن، درمان با یک مهارکننده MAO-B، آموناتادین، آگونیست دوپامین شروع شود یا وقتی که لرزش بدن مشخصا شروع شده باشد، داروهای آنتی کولینرژیک را شروع کنند. پزشکان و محققان در مورد این که آیا بهتر است درمان را با لوودوپا شروع کنند یا نه، کنترل علائم، بالا بردن حداکثری کیفیت زندگی و اجازه فعالیت به فرد تا زمانِ ممکن را در نظر می گیرند.

ممکن است برای به تاخیر انداختن عوارض حرکتی، از تجویز لوودوپا اجتناب شود. برای اینکه مشخص شود چه دارویی و چه زمانی برای بیمار مناسب است، پزشک می تواند توضیحات بیشتری در مورد این مسئله داده و نکات مثبت و منفی هر دو رویکرد را برای بیمار شرح دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو در سایت

دسته بندی ها

سبد خرید

درحال بارگذاری ...