قارچ سیاه
بیماری که به دنبال کرونای منحوس ورد زبان جهانیان است، قارچ سیاه نام دارد. عامل این بیماری کپک موکور است.این کپک معمولا در خاک، گیاهان،کود حیوانی، میوهها و سبزیجات فاسد وجود دارد. موکورمایکوزیس یا همان کپک موکور در اغلب کشورها از جمله: استرالیا،هند و آمریکا مشاهده شده است. این عفونت میتواند در بیمارستانها از بیماران آسیب پذیر پیوندی (وقتی که کپکها روی ملحفه بیمارستان قرار میگیرند) از طریق سیستمهای تهویه منتقل شود.
عامل اصلی این بیماری هاگ هایی هستند که در هوای آلوده پخش می شوند. این هاگ به راحتی میتوانند وارد بدن فرد با سیستم ایمنی ضعیف شوند و او را مریض کنند. در حقیقت انواع کپکهای خاص عامل اصلی بروز این بیماری هستند.
چه کسانی به این بیماری مبتلا میشوند؟
از آنجاییکه موکورمایکوزیس یک بیماری نادر است، بیشتر در بین افرادی که بهداشت فردی و محیطی را رعایت نکرده یا افرادی دیده میشود که داروهایشان، سیستم ایمنی بدنشان را تضعیف کرده است. افرادی که بیشتر به این بیماری دچار میشوند در زیر شرح داده شده است:
۱. افرادی که دیابت دارند.
۲. افراد مبتلا به سرطان
۳. افرادی که در آنها پیوند عضو صورت گرفته است.
۴. افرادی که در آنها پیوند سلولهای بنیادی صورت گرفته باشد.
۵. افراد مبتلا به نوتروپنی (Neutropenia) یعنی تعداد گلبولهای سفید خونشان کم است.
۶. افرادی که به صورت طولانی مدت از کورتیکواستروئیدها استفاده کردهاند.
۷. افرادی که طولانی مدت داروی تزریقی مصرف کردهاند.
۸. افراد دارای آهن زیادی در بدن
۹. نارس بودن و وزن کم هنگام تولد
قارچ سیاه کرونا چیست؟
عفونتهای قارچی، از جمله قارچ سیاه، آسپرژیلوز و کاندیدیاز در بیمارانی گزارش شده است که به کویید ۱۹ مبتلا هستند یا روند بهبودی این بیماری را سپری میکنند.
این بیماری بیشتر در افرادی یافت میشود که یا بیماری زمینهای دارند یا نقص سیستم ایمنی! البته ممکن است برخی از بیماران با ابتلا به کووید ۱۹، سیستم ایمنیشان تا حدی ضعیف شود که به این عفونت قارچی نیز مبتلا شوند. درواقع، این عفونت قارچی بیشتر مواقع سینوسها، ریه، پوست و مغز را درگیر میکند.
با توجه به اطلاعات موجود و گفتهی متخصصان، این نوع کپک از راه سینوس وارد بدن انسانها میشود و در آنجا شروع به رسوب میکند و به سر بیمار راه پیدا میکند. زمانیکه سیستم ایمنی افراد نتواند این کپک را کنترل و دفع کند، به پایه مغز حمله کرده و مشکلات خطرآفرینی را به وجود میآورند. لازم به ذکر است که در بیشتر مواقع سیستم ایمنی بدن قادر به دفع این نوع آلودگی قارچی هست و تنها کسانی را به شدت درگیر میکند که سیستم ایمنی به شدت ضعیف داشته یا بیماران سرطانی باشند.
علائم بیماری قارچ سیاه
این علایم بستگی به بخشی از بدن که قارچ در آن رشد میکند دارد. از جمله علائم قارچ سیاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تب
- سرفه
- سینه درد
- تنگی نفس
- تورم در یک سمت صورت
- سردرد
- گرفتگی سینوس
- ضایعات سیاه رنگ روی پل بینی یا درون دهان
- شکم درد
- حالت تهوع و استفراغ
- خونریزی گوارشی
- خون در مدفوع
- اسهال
در صورتی که پوست تحت تاثیر این قارچ قرار گرفته و آلوده شده باشد، آن قسمت ممکن است تاول زده قرمز یا متورم شود! یا حتی امکان دارد دردناک شود.
عوارض قارچ سیاه
از جمله عوارض موکورمایکوزیس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نابینایی
- لختههای خون یا رگهای خونی مسدود شده
- آسیب عصبی
- در صورتی که موکورمایکوزیس درمان نشود میتوان موجب مرگ شود. اما این که کدام قسمت بدن درگیر این بیماری شده احتمال وقوع مرگ را تعیین میکند.
چگونه از قارچ سیاه در امان بمانیم؟
راهکارهایی که افراد را در برابر این بیماری مصون میدارد: بهتر است از مناطقی با گرد و غبار زیاد مانند محل ساخت و ساز و حفاری دوری کرده و اگر چنین امکانی وجود ندارد، توصیه میشود هنگام حضور در چنین مکانهایی، از دستکش و ماسک تنفسی استفاده کنیم.همچنین برای کاهش احتمال ایجاد عفونت پوستی، صدمات پوستی را به خوبی با آب و صابون تمیز کنیم، به ویژه اگر در معرض خاک یا گرد و غبار قرار گرفته باشد.
همچنین با توجه به اینکه پیشگیری از این بیماری اهمیت بسزایی دارد، مواردی نظیر رعایت بهداشت فردی و محیطی، به ویژه شست و شو و ضدعفونی دستها و پاها که بیشتر با خاک در ارتباط هستند؛ رعایت بهداشت دهان، کنترل مناسب قند خون به ویژه در افراد مبتلا به دیابت، پرهیز از مصرف خودسرانه دارو به ویژه کورتون خوراکی، پرهیز از مصرف غذاهای مانده، تمیز نگه داشتن محیط از گرد و غبار و خاک، ماندن در منزل، دوری از رفتن به نواحی جنگلی، باغ، مزارع، باغ گل و پرهیز از انجام کارهای باغبانی و باغداری و کشاورزی میتواند به پیشگیری از این بیماری کمک کند.
- دکتر مصطفی قاسمی
- 2022-02-06
- 55 بازدید