خشکی لب

خشکی لب ها و درمان آن

خشکی لب

خشکی لب و پوست صورت و بدن جز مشکلات آزاردهنده‌ای است که برای بسیاری از افراد ایجاد می‌شود. یکی از شایع‌ترین بخش‌هایی که دچار این عارضه می‌شود، لب‌ها است. زمانی که لب‌ها خشک می‌شوند، شروع به ترک خوردن می‌کنند. اگر احساس می‌کنید که لب‌هایتان می‌سوزد، احتمالا پوست آن ترک خورده است. برخی افراد فقط در زمستان دچار این مشکل می‌شوند. اما این عارضه می‌تواند در هر زمانی از سال ایجاد شده و باعث سوزش و درد لب شود. اگر به طور مداوم لب‌های خود را گاز می‌گیرید، عادت به لیسیدن لب‌ها دارید یا از محصولاتی استفاده می‌کنید که پوست لب را تحریک می‌کند، احتمال خشکی لب بیشتر می‌شود.

علت خشکی لب ها

کم آبی بدن

علت خشکی لب ها، دهان و چشم‌ها همگی می‌تواند مربوط به کم آبی بدن باشد. برای درمان پوسته شدن دور لب پیشنهاد می‌شود روزانه هشت الی دوازده لیوان آب بنوشید تا دچار کم آبی نشوید.

عفونت قارچی

علت خشکی لب ها و ترک خوردگی آن‌ها می‌تواند مربوط به عفونت قارچی باشد، خصوصاً اگر ترک‌ها در گوشه‌های دهان باشند. این قارچ‌ها ممکن است بر اثر گرما و رطوبت بزاق دهان ما ایجاد شوند. برای درمان پوسته شدن دور لب به علت عفونت قارچی آب زیاد بنوشید و از زبان زدن به لب‌ها جلوگیری نمایید.

لیس زدن لب‌ها

لیس زدن مداوم لب‌ها با زبان باعث می‌شود روغن‌های ضروری و رطوبت داخلی پوست اطراف لب از بین برود. برای درمان پوسته شدن دور لب از انجام این‌ کار خصوصاً در طول آب و هوای سرد بپرهیزید.

آلرژی یا تحریکات پوستی

استفاده از مواد شیمیایی مضر که در ترکیبات برخی از محصولات بهداشتی و زیبایی هستند، گاهی علت خشکی لب‌هاست. برای درمان پوسته شدن دور لب سعی کنید تا حد ممکن از لوازم بهداشتی فاقد الکل استفاده نمایید و مواد طبیعی را جایگزین کنید.

کمبود سبوم

سبوم روغنی است که توسط غدد چربی زیر منافذ پوست تولید می‌شود و برای سلامت پوست ضروری است. کمبود این روغن یکی از عوامل خشکی لب ها و پوست است، چون پوست اطراف دهان و چشم‌ها نازک‌تر از نقاط دیگر است، مستعد آسیب بیش‌تری هستند.

تحمل تغییرات آب و هوایی

دمای هوای پایین و کم بودن سطح رطوبت محیط می‌تواند علت پوسته شدن لب باشد. پوست اطراف لب و دست‌ها بیشتر از سایر نقاط بدن در معرض خشک شدن در چنین آب و هوایی هستند، همچنین اشعه‌های خورشید عامل دیگری برای بروز این مشکل است. کرم‌های مرطوب کننده برای درمان پوسته شدن دور لب مؤثر است

آلرژی یا تحریکات پوستی

استفاده از مواد شیمیایی مضر که در ترکیبات برخی از محصولات بهداشتی و زیبایی هستند، گاهی علت خشکی لب‌هاست. برای درمان پوسته شدن دور لب سعی کنید تا حد ممکن از لوازم بهداشتی فاقد الکل استفاده نمایید و مواد طبیعی را جایگزین کنید.

کمبود مواد معدنی از قبیل: 

زینک

زینک (روی) از جمله مواد معدنی است که وجود آن برای سلامتی لازم است. درواقع، کمبود زینک باعث اختلال در سلامت پوست، گوارش، عملکرد ایمنی، سلامت تناسلی و رشد می¬شود. همچنین در خشکی، خارش و التهاب گوشه¬های لب هم موثر است. از دیگر علائم کمبود زینک می توان به اسهال، نقص ایمنی، زخم شدن پوست و ریزش مو اشاره کرد.

آهن

آهن برای تعدادی از فرایندهای طبیعی بدن، از جمله انتقال اکسیژن، سنتز دی ان ای و تولید گلبول قرمز، ضروری است. این ماده معدنی در سلامت پوست، التیام زخم و ترمیم التهاب هم نقش کلیدی ایفا می کند. کم خونی ناشی از کمبود آهن باعث خشکی گوشه لب می شود. کمبود این ماده معدنی باعث رنگ پریدگی، شکننده شدن ناخن ها و خستگی مفرط هم می شود.

کمبود ویتامین ها 

ویتامینB

ویتامین B شامل هشت ویتامین محلول در آب است که در تولید انرژی و عملکرد سلول­ ها نقش دارند. تحقیقات نشان می ­دهد ویتامین B باعث ترمیم بافت و التیام زخم هم می­ شود. خشکی لب از جمله علامت ­های شایع کمبود ویتامین B، مخصوصا فولات (ویتامین B ۹)، ریبوفلاوین (ویتامینB ۲) و ویتامینB ۶ و B۱۲ است.

اگر فرد دچار اختلالی، مانند بیماری سلیاک، ورم معده مزمن و بیماری کرون، باشد که روی جذب مواد مغذی تاثیر می­ گذارد، مستعد کمبود ویتامین B خواهد بود. از آن­جایی که ویتامینB در محصولات حیوانی یافت می ­شود، افراد وگان و گیاهخوار هم در معرض خطر کمبود قرار دارند. به علاوه، کمبود ویتامین B منجر به درماتیت، افسردگی، کج ­خلقی و خستگی نیز می ­شود.

 ویتامین B ۲

بدن برای حفظ سلامت مو، ناخن، پوست و لب به ویتامینB ۲ یا ریبوفلاوین نیاز دارد. کمبود این ویتامین باعث زخم شدن دهان یا لب می شود. لبنیات، تخم مرغ، لوبیا، گوشت لخم، آجیل و سبزیجات برگ دار و سبز سرشار از ویتامین B ۲ هستند.

ویتامین B ۳

کمبود ویتامین B ۳ یا نیاسین باعث خشکی و ترک خوردن لب ها یا قرمز شدن و التهاب زبان و دهان می شود. کمبود این ویتامین درماتیت را هم در پی دارد. شما می توانید با مصرف گوشت گاو، گوشت خوک، هالیبوت، ماهی تن، ماکیان، غلات، شیر و سبزیجات برگ دار و سبز نیاسین مورد نیاز بدن را تامین کنید.

ویتامین B ۶

کمبود ویتامینB ۶ منجر به ترک خوردن گوشه های لب و درماتیت می شود. غلات کامل، حبوبات، گوشت و سبزیجات سبز و برگ دار منبع خوبی از ویتامین B ۶ هستند.

ویتامین A

مصرف زیاد این ویتامین باعث خشکی لب و پوست می ­شود. مسمومیت ویتامین A خطر مرگ را به همراه دارد. به گفته مرکز پزشکی دانشگاه ماریلند، اکثر افراد با مصرف غذا ویتامین A کافی به دست می­ آورند. ویتامین A دو منبع دارد: رتینوئید که در غذاهای حیوانی یافت می­ شود و کارتنوئید که در گیاه وجود دارد. اما مصرف مکمل خطر مسمومیت را بالا می ­برد.

درمان‌های خانگی برای خشکی لب

سرشیر

چربی زیاد موجود در سرشیر، آن را به یک مرطوب‌کننده‌ی طبیعی قوی تبدیل می‌کند.

  • سرشیر تازه را به لب‌ خود بمالید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه بماند. سپس با یک پنبه‌ی توپی آغشته به آب ولرم، لب‌ها را به‌ آرامی تمیز کنید.
  • این کار را هر روز انجام دهید تا خشکی‌ لب سریع‌تر برطرف شود.

روغن کرچک

روغن کرچک هم یک درمان خوب دیگر برای خشکی لب و پوسته‌شدن آن است.

  • روغن کرچک را چند بار در روز به لب‌های خود بمالید.
  • همچنین می‌توانید یک قاشق چای‌خوری روغن کرچک را با یک قاشق چای‌خوری گلیسیرین و چند قطره آبلیموی تازه به‌ خوبی مخلوط کنید و قبل از رفتن به رختخواب به لب‌تان بمالید. صبح، با پنبه‌ای که در آب ولرم خیس‌شده، آن را تمیز کنید. این کار را هر روز ادامه بدهید تا زمانی که خشکی لب‌تان برطرف شود.

روغن نارگیل

روغن نارگیل، یک مرطوب‌کننده‌ی طبیعی است که به درمان ترک لب‌های شما که در اثر سرما و خشکی هوا ایجاد شده، کمک می‌کند. خیلی راحت می‌توانید روغن نارگیل خالص را چند بار در روز به لب‌های خود بمالید تا مرطوب بمانند. همچنین می‌توانید از روغن زیتون برای حفظ رطوبت لب‌ها استفاده کنید.

آلوئه‌ ورا

خواص درمانی آلوئه‌ورا، برای همه بسیار شناخته‌شده است. هر روز کمی از ژل آلوئه‌ورا را روی لبتان بمالید تا درد ناشی از ترک‌خوردگی و خشکی آن برطرف و درمان شود. ژل آلوئه‌ورا، مزه‌ی ناخوشایندی دارد، اما خواص التیام‌بخش و شگفت‌انگیز آن، ارزش تحمل این طعم نامطلوب را دارد.

وازلین

وازلین نیز برای درمان خشکی لب بسیار سودمند و مؤثر است.

  • چند بار در روز به لبتان وازلین بمالید تا از آن محافظت شود. قبل از خواب هم این کار را انجام دهید تا در طول شب، لبتان به‌ خوبی تغذیه شود.
  • همچنین می‌توانید ابتدا یک لایه‌ی نازک از عسل روی لب‌های خود گذاشته و چند ثانیه اجازه دهید، خشک شود و سپس با یک لایه‌ی نازک از وازلین، لب را پوشش دهید. چند دقیقه صبر کنید و بعد با یک پنبه‌ی توپی آغشته به آب گرم، لب‌ها را تمیز کنید. این کار را دو بار در روز انجام دهید.

آب

کم‌ آبی بدن می‌تواند علت پنهان خشکی و ترک لب‌ها باشد. شما باید در طول روز به مقدار کافی آب بنوشید تا بدنتان را هیدراته نگه دارید. روزتان را با نوشیدن یک تا دو لیوان آب شروع کنید؛ قبل از خوردن یا نوشیدن هر ماده‌ی غذایی دیگری آب بنوشید. قبل از رفتن به رختخواب نیز، حداقل یک لیوان آب بنوشید. نوشیدن آب کافی، نه‌تنها بدنتان را هیدراته نگه می‌دارد، بلکه کمک می‌کند تا سموم از بدنتان دفع شود.

 خیار

یک درمان ساده و طبیعی دیگر برای لب‌های خشک شما، خیار است.

  • یک تکه‌ی کوچک از خیار را به آرامی به لب‌ خود بمالید، جوری که لب‌ها به‌ خوبی به عصاره‌ی آن آغشته شود.
  • بگذارید ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بماند و سپس آن را با آب بشویید.
  • این کار را چند بار در روز انجام دهید تا خشکی لبتان زودتر برطرف شود.

راه‌های پیشگیری

با استفاده از راهکارهای زیر می‌توانید رطوبت لب‌های خود را افزایش دهید:

  • استفاده روزانه از بالم لب
  • نوشیدن بیشتر آب
  • استفاده از دستگاه بخور در خانه
  • اجتناب از سرما یا پوشاندن دهان با روسری در هنگام مواجهه با سرما

قرار گرفتن در معرض نور خورشید نیز می‌تواند موجب خشکی و ترک‌خوردگی لب شود. این مسئله به‌ خصوص زمانی مطرح است که سنتان افزایش می‌یابد. به همین دلیل، لازم است که وقتی می‌خواهید از خانه خارج شوید از بالم لب حاوی حداقل 15 SPF استفاده کنید. این کار به مرطوب شدن لب‌هایتان کمک می‌کند و از سوی دیگر، به دلیل داشتن خاصیت ضد آفتاب موجب می‌شود که تاثیرات نور خورشید بر لب‌هایتان و خشکی ناشی از آن به حداقل برسد.

در نهایت، خشکی و ترک‌خوردگی لب، مشکلی شایع است که به‌ خصوص در افرادی که به اندازه کافی آب نمی‌خورند، افرادی که مسن هستند و افرادی که دندان‌هایشان را ارتودنسی کرده‌اند مشاهده می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو در سایت

دسته بندی ها

سبد خرید

درحال بارگذاری ...