اومیکرون در کودکان
اومیکرون و نکات قابل توجه
شیوع گسترده کوید-19 و گونه جهش یافته جدیدش بنام اومیکرون نگران کننده است زیرا ممکن است به واکسن های موجود مقاوم باشد و خسارات جانی و مالی به همراه داشته باشد.
ویروس امیکرون که در قاره آفریقا شناخته شده است از قدرت و بیماری زائی بیشتری نسبت به ویروس دلتا برخوردار است. با آمدن این ویروس، دوباره باید حالت آماده باش گرفت و مراقبت ها را شدت بخشید. زیرا شواهد نشان می دهد که حتی افراد واکسن زده (دوز سوم حتی) هم مبتلا شده اند.
توصیه اکید بر این است که شهروندان عزیزی که واکسیناسیون انجام نداده اند حتماً واکسیناسیون را به تأخیر نیاندازند.
بر اساس مطالعات بالینی انجام شده در آفریقای جنوبی، جوانان 20-30 ساله علائم متوسط تا شدید داشته و برخی نیازمند مراقبت های ویژه هستند که درصد بالائی از این بیماران واکسینه نشده بودند. سازمان بهداشت جهانی گونه 529/1,1،B کرونا ویروس را به عنوان گونه نگران کننده طبقه بندی کرد و آن را امیکرون (omicron) نامیده است.
جهش های ایجاد شده در گونه امیکرون به 45 تا 50 عدد می رسد. تنها 30 مورد از این جهش ها در پروتئین اسپایک ویروس رخ داده اند. این پروتئین نقش کلیدی در ورود ویروس به سلول های بدن میزبان دارد. 10 مورد از این جهش ها نیز در بخش اتصال ویروس رخ داده که از جهش های نوع دلتا که قدرت شیوع بسیار بالائی دارد به مراتب بیشتر است.
اومیکرون در کودکان
سویه جدید اومیکرون هم اکنون در ۱۱۰ کشور جهان شیوع پیدا کرده و در کشور ما هم شناسایی شده است. به نظر میرسد که گونه اومیکرون شدت کمتری نسبت به گونه دلتا دارد، اما با گسترش سویه جدید در سراسر دنیا، شاهد افزایش تعداد کودکان بستری شده در بیمارستانها هستیم.
همزمان با موج اومیکرون در کشورهای مختلف جهان، کودکان بیش از موجهای پیشین کرونا درگیر این سویه میشوند. با وجود اینکه شدت بیماریزایی در سویه اومیکرون پایینتر است، اما کارشناسان اعلام کردند علت افزایش موارد ابتلا در میان کودکان ممکن است به خاطر جهشهای زیاد سویه اومیکرون باشد که باعث میشود کودکان به شکل متفاوتی نسبت به بزرگسالان درگیر این سویه شوند.
علائم اومیکرون در کودکان
علائم فاز دوم بیماری کرونا در بین کودکان بیشتر به صورت تبهای بالا و طولانی مدت است، شیوع اسهال و استفراغ همراه ضایعات پوستی، قرمزی چشم، علائم عصبی به صورت خواب آلودگی، سردردهای شدید و سرگیجه، ضعف و بیحالی از دیگر علائمی است که در بین کودکان مبتلا دیده میشود و باید والدین برای درمان کودکان به پزشک مراجعه کنند. خطرات بیماری کرونای حاد برای کودکان این است که بعضی اوقات بیماری سریع پیشرفت پیدا میکند و منجر به درگیری قلبی بیشتر به صورت کاهش فشار خون و درگیری ریوی به صورت تنگی نفس در بین کودکان ایجاد میکند و اختلال سیستمهای دیگر بدن کودکان مانند نارسایی کبد، کلیه نیز اتفاق میافتد.
خوشبختانه بروز این عوارض در بین کودکان بسیار نادر است اما به هر حال اگر کودکی مبتلا به این علائم باشد باید به این موضوع فکر کنیم که امکان دارد به بیماری حاد کرونا مبتلا شده و بررسیها صورت بگیرد، بروز تبهای طولانی مدت، شیوع اسهال و استفراغهای شدید به همراه سردردهای شدید و خواب آلودگی، ضعف، بیحالی، سرگیجه همراه با تب از علائم هشدار است. اگر در بین کودکان این علائم مشاهده شود باید والدین مسئله را جدی بگیرند که احتمال دارد نارسایی چند سیستمی که عارضه بیماری کرونا است اتفاق افتد و برای درمان کودکان حتماً به پزشک مراجعه داشته باشند.
پیشگیری از مبتلا شدن کودکان به اومیکرون
- ضرورت رعایت موارد بهداشتی برای جلوگیری از ابتلای کودکان
کودکان را از مبتلایان به کرونا دور نگهداریم.
به هر حال هر موردی که مانند سرماخوردگی در شرایط فعلی کرونایی و شیوع سویه «اومیکرون» در بین کودکان وجود داشته باشد باید والدین مشکوک به ابتلای کودکان به این ویروس شوند و از خوددرمانی پرهیز کرده و به پزشک مراجعه کنند.
سرفههای زیاد از نشانهای ابتلاء به سویه «امیکرون» است و میتواند برونشها را درگیر کند، کودکان هم به دلیل واکسینه نشدن احتمال ابتلاء شدن به این سویه جدید را دارند. خانوادهها باید رعایت موارد بهداشتی را برای جلوگیری از ابتلای کودکان به سویه «اومیکرون» مدنظر قرار دهند؛ با توجه به اینکه نمیتوان به کودکان به طور مرتب ماسک زد و آنها معمولاً دچار مشکلات تنفسی میشوند، بنابراین رعایت مرتب شستوشوی دستهای آنها و زدن ماسک والدین برای صحبت با کودکان و جلوگیری از ابتلای آنها به سویه جدیدی ضروری است.
در دو هفته اولی که کودکان به خصوص کودکان زیر پنج سال به کرونا مبتلا میشوند افراد خانواده و والدین کمتر به این ویروس مبتلا میشوند، اما در بین کودکان بالای پنج سال که در مکان بیرونی جامعه تردد دارند احتمال ابتلاء به کرونا وجود دارد.
بهترین شیوه جلوگیری از ابتلاء به کرونا این است که در ابتدا اگر در خانواده فردی مبتلا به کرونا شد کودکان را از فرد مبتلا دور نگهداریم و در مرحله دوم، والدین مراقب باشند در فضاهای عمومی که حضور دارند به بیماری کرونا مبتلا نشوند و در مرحله سوم اگر کودکان به هر دلیل وارد فضاهای عمومی میشوند والدین زدن ماسک و رعایت فاصله اجتماعی را به آنها توصیه کنند. استفاده از ماسک بیشتر برای کودکان بالای دو سال اولویت دارد و برای کودکان زیر دو سال توصیه به استفاده از ماسک نمیشود و باید والدین رعایت فاصله اجتماعی را مورد توجه قرار دهند.
- دکتر مصطفی قاسمی
- 2022-02-07
- 49 بازدید