مونته لوکاست _ Montelukast
بیماری آسم
مونته لوکاست؛ آسم بیماری مزمن راه های هوایی است. در فرد مبتلا به آسم، دیواره های داخلی راه های هوایی، که به نام برونش شناخته می شوند، به برخی از موادی که فرد استنشاق می کند بسیار حساس می شوند و دچار تورم و التهاب می شوند. این تورم و التهاب باعث حساس شدن راه های هوایی و افزایش حساسیت آن ها به واکنش های آلرژیک می شود. در واکنش آلرژیک، راه های هوایی متورم می شود و عضلات اطراف راه های هوایی و دستگاه تنفسی سفت می شوند و باعث محدود شدن راه های هوایی و تولید بیش از حد مخاط می شوند و ورود و خروج هوا در ریه ها را با مشکل مواجه می سازد.
داروی مونته لوکاست
مونته لوکاست (Montelukast) که نوع داخلی آن ایروکاست نامیده میشود، نام دارویی است که برای کنترل و جلوگیری از علائم ناشی از آسم مانند خسخس سینه و تنگی نفس تجویز میگردد. این دارو همچنین ممکن است قبل از ورزش، برای پیشگیری از مشکلات تنفسی هنگام ورزش (برونکواسپاسم) استفاده شود. این دارو میتواند تعداد دفعات نیاز به استفاده از دستگاه استنشاقی را کاهش دهد. داروی ایروکاست همچنین به تسکین علائم تب یونجه و رینیت آلرژیک (مانند عطسه ، گرفتگی/آبریزش/خارش بینی) کمک میکند. این دارو باید به طور منظم استفاده شود تا مؤثر باشد. همچنین اثر آن فوری نیست. بنابراین نمیتوان برای درمان حملات ناگهانی آسم از آن استفاده کرد، بلکه تنها نقش پیشگیرانه دارد.
این دارو با مسدود کردن برخی از مواد طبیعی (لوکوترینها) که ممکن است باعث ایجاد یا تشدید آسم و آلرژی شوند، اثر خود را اعمال میکند. درواقع داروی ایروکاست باعث کاهش تورم (التهاب) در مجاری تنفسی میشود و از این طریق به بهبود تنفس کمک میکند.
عملکرد مونته لوکاست
این دارو با جلوگیری از عملکرد لکوترین در بدن اثر میگذارد و میتوان از آن برای جلوگیری از حملات آسم در بزرگسالان و کودکان بالای دو سال استفاده کرد؛ این دارو برای جلوگیری از تنگی مجاری هوایی در اثر ورزش در بزرگسالان و کودکان بالای ۶ سال نیز تجویز میشود؛ البته باید توجه کنید که مونته لوکاست فقط با نسخه پزشک قابل تهیه است زیرا این دارو عوارض زیادی دارد و نباید بدون تجویز پزشک آن را مصرف کنید.
موارد مصرف داروی مونته لوکاست
داروی مونته لوکاست ممکن است برای پیشگیری برخی از مشکلات زیر تجویز شود:
- مشکلات تنفسی.
- خس خس سینه.
- علائم حساسیت فصلی.
- گرفتگی قفسه سینه.
- سرفه ناشی از آسم در بزرگسالان و کودکان ۱۲ ماهه به بالا.
- علائم رینیت آلرژیک دائمی (که در تمام طول سال رخ میدهد) در بزرگسالان و کودکان ۶ ماه به بالا.
- برونکواسپاسم (مشکلات تنفسی) در حین ورزش در بزرگسالان و کودکان بالای ۶ سال.
- علائم رینیت آلرژیک (شرایطی که با عطسه، گرفتگی، آبریزش یا خارش بینی همراه است) در بزرگسالان و کودکان ۲ سال به بالا .
قرص مونته لوکاست یک داروی نجات دهنده نیست و نمی تواند حمله آسمی را به سرعت درمان کند.
نحوه مصرف قرص مونته لوکاست
قرص مونته لوکاست فقط زمانی مفید خواهد بود که به صورت مرتب استفاده شود. این دارو در کوتاه مدت تأثیری نخواهد داشت و نمیتوان از آن برای از بین بردن علائم حملات ناگهانی آسم یا مشکلات و بیماری تنفسی استفاده کرد.
این دارو میتواند کاملا بلعیده شود یا اینکه به صورت جویدنی مصرف شود. همچنین به صورت پودر جوشان حلال در آب هم موجود است. اگر قرص جوشان را با آبمیوه یا بستنی ترکیب میکنید، حتما حداکثر تا ۱۵ دقیقه بعد از باز کردن بسته، آن را میل کنید. نمیتوانید قرص بازشده یا ترکیبشده را برای مصرف دیرتر نگه دارید. این دارو میتواند به شکل درمانی ترکیبی به همراه سایر داروها نیز استفاده شود.
برخی از عوارض جانبی مونته لوکاست
- بدن درد
- سرفه
- مشکلات تنفسی
- خشکی یا درد گلو
- از دست دادن صدا
- تب
- سردرد
- دل درد
- درد یا حساسیت در اطراف چشم و استخوان گونه
- درد، قرمزی یا تورم در گوش
- گرفتگی یا آبریزش بینی
- حساس و متورم شدن غدد گردن
- مشکل در بلع
- تغییر صدا
- خون دماغ شدن
- احساس کسالت عمومی
- درد مفاصل
- خستگی یا ضعف غیر معمول
- تعریق
- وجود چرک در ادرار
- تحریک پذیری و اضطراب
- تمایل به خودکشی
- زردی چشم یا پوست
- سردرگمی در مورد هویت، مکان و زمان
- یبوست
- تپش قلب یا نامنظم شدن ضربان قلب
- قرمزی پوست، کهیر یا جوش
- سو هاضمه
- استفراغ خونی
- خارش، پف یا تورم پلکها یا اطراف چشم، صورت، لبها یا زبان
- بی اشتهایی
- درد در معده، پهلو یا شکم که احتمالاً به سمت پشت ادامه مییابد.
- لرزش دستها یا پاها
- مشکل در تمرکز
- مشکلات خواب
- بوی نامطبوع تنفس
تداخلات دارویی قرص مونته لوکاست
تداخلات دارویی می توانند نحوه اثرگذاری قرص مونته لوکاست را تغییر یا خطر بروز عوارض جدی را افزایش دهند. بدون نظر پزشک، دوز مصرف هیچ دارویی را کم یا زیاد، و مصرف آن را به طور کامل قطع نکنید. با این حال در ادامه لیست داروهایی را می بینیم که تداخل آنها با قرص مونته لوکاست گزارش شده است:
- استامینوفن
- ادویر دیسکاس (فلوتیکازون/ سالمتئول)
- فکسوفنادین
- آسپرین بچه
- بنادریل (دیفن هیدرامین)
- کلاریتین (لوراتادین)
- سیمبالتا (دولوکستین)
- روغن ماهی (امگا۳، اسیدهای چرب اشباع نشده)
- فلوناز (فلوتیکازون نازال)
- ایبوپروفن
- لوراتادین
- لیریکا (پرگابالین)
- متوپرولول سوکسینات ای. آر (متوپرلول)
- متوپرولول تارترات
- نکسیون (ازومپرازول)
- اوکسی کدون
- پردنیزولون
- آلبوترول
- اسپیریوا (تیوتروپیوم)
- سیمبیکورت (بودسونید/ فورموتئول)
- سینتروئید (لووتیروکسین)
- ویتامین دی ۳ (کوله کلسیفرول)
- تیلنول (استامینوفن)
- ویتونیل اچ. اف. ای (آلبوترول)
- ویتامین بی ۱۲ (سیانوکوبالامین)
- ویتامین سی (اسکوربیک اسید)
- زیرتک (سیتریزین)
تداخل دارویی خیلی کمی با داروهای بالا گزارش شده است. به خاطر داشته باشید که بهترین کار مشورت با پزشک است.
چهار بیماری که با مونته لوکاست تداخل دارند:
اختلالات کبدی
گزارشهایی از هپاتیت کلستاتیک، آسیب کبدی و الگوی مخلوط آسیب کبدی در بیمارانی که قرص مونته لوکاست مصرف میکردند و در برابر بیماری های کبدی آسیبپذیر بودند دیده شده است. در بیمارانی که ناتوانی متوسط هپاتیت و شواهد بالینی سیروز کبدی دارند، دیده شده است که سوخت و ساز قرص مونته لوکاست کاهش داشته است. چنین بیمارانی باید در مصرف این قرص احتیاط کنند.
اختلالات ریوی
بیمارانی که آسم دارند در حین مصرف مونته لوکاست ممکن است علائمی از ائوزینوفیلی از خود نشان دهند. این بیماری اغلب از طریق درمان کورتونی برطرف میشود. پزشکانی که این دارو را تجویز میکنند باید مراقب نشانههایی از ائوزینوفیلی، واسکولیت، حاد شدن مشکلات ریوی و مشکلات قلبی و عروقی در بیمارانشان باشند. افرادی که سابقه بیماری های ریوی دارند باید این دارو را با احتیاط مصرف کنند.
اختلالات اعصاب و روان
مصرف قرص مونته لوکاست با اختلالات اعصاب و روان در ارتباط است. بیمارانی که این دارو برای آنها تجویز شده است، باید مراقب اتفاقات مرتبط با مشکلات عصبی باشند. بیمارانی که سابقه بیماریهای روحی دارند، باید در مصرف این دارو احتیاط کنند.
فنیل کتونوری
قرصهای جویدنی مونته لوکاست در هر ۵ میلیگرم، ۰٫۸۴۲ میلیگرم فنیلآلانین دارند. مصرف فنیلآلانین در بیماران مبتلا به فنیل کتونوری باید محدود باشد.
- دکتر مصطفی قاسمی
- 2022-04-11
- 76 بازدید