کتورولاک _ Ketorolac
کتورولاک
کتورولاک؛ اگر تا به حال جراحی کرده باشید یا دچار دردهای حاد شده باشید، احتمالا با آمپول کتورولاک آشنایی دارید.آمپول کتورولاک از دسته داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی و از درمانهای کوتاه مدت دردهای متوسط تا شدید است. این دارو از تولید برخی ترکیبات در بدن که عامل التهابات هستند، جلوگیری میکند؛ در نتیجه باعث کاهش ورم، درد و تب میشود و به روند بهبود و انجام امور روزمره بیمار کمک میکند.
از داروهای دیگر این گروه میتوان به ایبوپروفن و ناپروکسن اشاره کرد، اما کتورولاک نسبت به سایر NSAID ها در کاهش دردهای التهابی و غیر التهابی موثرتر است.
اشکال دارویی کتورولاک
- قرص:
قرص کتورولاک ۱۰ میلی گرمی خوراکی
- قطره چشمی
- آمپول تزریقی:
آمپول کتورولاک ۱۵ میلی گرمی
کتورولاک ۳۰ میلی گرمی
کتورولاک ۶۰ میلی گرمی.
موارد مصرف کتورولاک
کتورلاک برای سردرد
کتورولاک دارویی ایمن و قابل تحمل در کنترل درد بیمارانی است که با سردرد اولیه به اورژانس مراجعه می کنند. بر اساس نتیجهی به دست آمده از این مطالعه، این دارو بعد از گذشت یک ساعت از تزریق و به صورت واضحتر دو ساعت بعد از تزریق تاثیر خود را در کاهش شدت درد بیماران نشان میدهد.
دندان درد
مهمترین داروهای تسکین دندان درد، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) هستند که به کاهش علائم التهاب و تورم کمک می کنند. داروهای مبتنی بر ایبوپروفن، کتوپروفن و کتورولاک بیشترین تاثیر را روی دندان درد می گذارند. به نظر میرسد بهترین داروهای ضد التهاب برای درمان سریع دندان درد، کتانوف، کتورولاک (دولاک، کتوکام، کتورول، کتوفریل) باشند.
آمپول کتورولاک برای کرونا
از آنجا که داروهای ضد التهابی از قبیل ناپروکسن و آسپرین توانستهاند تا حدودی اثربخشی مثبتی بر کنترل التهاب و درد و تب در بیماران کرونایی داشته باشند، پیش بینی می شود که آمپول کتورلاک برای کرونا هم میتواند مفید باشد. اما برای استفاده از این دارو الزامی است که با پزشک داخلی مشورت کنید. در ضمن اگر برای درمان بیماری خاصی داروی کتورلاک مصرف میکنید و در حین مصرف دچار بیماری کرونا شدید، باید با پزشکتان در خصوص ادامهی مصرف آمپول کترولاک مشورت کنید.
نحوه عملکرد داروی کتورولاک
عملکرد کتورولاک از طریق انسداد تولید برخی مواد طبیعی در بدن شما است که موجب التهاب میشود. این انسداد باعث کاهش تورم، درد یا تب میشود. آمپول ketorolac، تولید مواد شیمیایی توسط سیستم ایمنی بدن را که باعث قرمزی، تب، درد و التهاب میشوند را کاهش میدهد. کاهش درد به شما کمک میکند راحتتر بهبود پیدا کنید تا بتوانید به کارهای عادی روزمره خود برگردید.
این داروی NSAID با مدت اثر متوسط است و باعث مهار شدن PG می شود که بیشتر به عنوان یک ضد درد است تا یک داروی ضد التهاب. بیشتر به صورت تزریقی مصرف می شود.
موارد احتیاط در تزریق کتورولاک
پیش از تزریق این دارو پزشک یا داروساز را در جریان سابقهٔ پزشکیتان بگذارید. از جمله مشکلات و بیماریهایی که حتما باید پزشک را از آنها مطلع بکنید، عبارتاند از:
- حساسیت به آسپرین یا سایر داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و سلکوکسیب)
- بیماری قلبی (مانند سابقهٔ حملات قلبی)؛
- فشار خون بالا؛
- سکتهٔ مغزی؛
- خونریزی یا مشکل در لختگی خون؛
- آسم (سابقهٔ بدتر شدن تنفستان پس از مصرف آسپرین یا سایر داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی)؛
- اختلالات خونی (مانند کم خونی)؛
- بیماری کبدی؛
- وجود زائدههایی در بینی (مانند پولیپ بینی)؛
- مشکلات در گلو، معده و روده (مانند خونریزی، سوزش سردل و زخم)؛
- تورم زانوها، پاها و دستها.
عوارض جانبی آمپول کتورولاک
همه دارو هایی که استفاده می کنیم ممکن است عوارضی داشته باشند که داروی کتورولاک هم از این قاعده مستثنی نیست .این دارو به دلیل تغییراتی که در عملکرد مغز و اندامهای حیاتی بدن به منظور کاهش التهاب ایجاد میکند، عوارض جانبی قابل توجهی دارد.
از جمله عوارض جانبی آمپول کتورولاک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش ضربان قلب
- درد معده
- سردرد شدید یا مداوم
- تغییرات شنوایی (احساس صدای زنگ در گوش)
- تغییرات خلقی مانند گیجی یا افسردگی
- مشکلات کلیوی مانند تغییر در مقدار ادرار
- تغییرات بینایی مانند تاری دید
- علائم عفونت مانند تب، لرز، گلودرد مداوم
- علائم نارسایی قلبی مانند تورم مچ پا، خستگی غیرعادی، افزایش وزن غیرعادی
واکنش آلرژیک به دارو
بروز واکنشهای آلرژیک شدید در اثر مصرف این دارو نیز به ندرت امکانپذیر است. در صورت بروز هرگونه علائم واکنشهای شدید آلرژیک مانند موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
- راش (جوش)؛
- خارش و ورم (به خصوص در صورت، زبان و گلو)؛
- سرگیجهٔ شدید؛
- اختلال در تنفس.
تداخل دارویی آمپول کتورولاک
تداخل کتورولاک با برخی داروها میتواند تأثیرگذاری آن را با مشکل مواجه کرده و خطر بروز عوارض جانبی آن را افزایش بدهد. در این مطلب همه تداخلهای دارویی احتمالی نیامده است. همیشه لیست کاملی از تمام داروهای مصرفیتان (با نسخه، بینسخه و داروهای گیاهی) را همراه داشته باشید و آن را به پزشک یا داروساز بدهید.
بدون تأیید پزشک مصرف هیچ دارویی را شروع یا متوقف نکرده و مقدار مصرفی آن را تغییر ندهید. برخی داروهایی که ممکن است با کتورولاک تداخل داشته باشند، عبارتاند از:
- آلیسکیرن؛
- بازدارندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (کاپتوپریل و لیزینوپریل)؛
- مسدود کنندههای گیرندهٔ آنژیوتانسین (مانند والزارتان و لوزارتان)؛
- کورتیکواستروئیدها (مانند پردنیزون)؛
- متوتروکسات؛
- پروبنیسید؛
- سایر داروهایی که میتوانند بر کلیه اثر بگذارند (مانند سیدوفوویر، سیکلوسپورین، تنوفوویر).
باعث افزایش خطر خونریزی میشود، مخصوصا اگر آن را با داروهایی مصرف کنید که خودشان نیز میتوانند باعث خونریزی شوند. از جمله این داروها میتوان به داروهای ضد پلاکت (مانند کلوپیدوگرل) و داروهای ضد لختگی خون (مانند دابیگاتران و وارفارین) اشاره کرد.
کتورولاک از سرعت حذف برخی داروها از بدن کاسته و نحوهٔ تأثیرگذاری آنها را تغییر میدهد. از جمله این داروها میتوان به لیتیم، پمترکسید و… اشاره کرد.
برچسب روی داروهای مصرفیتان را بخوانید، زیرا ممکن است این داروها محتوی مُسکنها یا تببُرها (مانند آسپرین و داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن) باشند. این داروها شبیه به کتورولاک بوده و مصرف همزمان آنها میتواند خطر بروز عوارض جانبی ناشی از مصرف کتورولاک را افزایش بدهد. با این حال ممکن است گاهی پزشک همراه با کتورولاک، مقادیر اندکی آسپرین (۸۱ تا ۳۲۵ میلیگرم در روز) تجویز کند تا خطر بروز حملات قلبی و سکتههای مغزی را کاهش دهد.
- دکتر مصطفی قاسمی
- 2022-04-07
- 104 بازدید