عوارض کراتین
کراتین
عوارض کراتین؛ ال-آرژنین، گلیسین و ال-متیونین ۳ اسید آمینهای هستند که کراتین را در بدن به وجود میآورند. کراتین، پودر محبوب بین ورزشکاران که با تاثیر باور نکردنی به روی سطح انرژی و با قدرت عضله سازی فوق العاده توانسته جای خود را بین ورزشکاران باز کند. این روزها که تب باشگاه های بدنسازی در هر جوان و نوجوانی به شدت بالاست باید کمی بیشتر مراقب عوارض و خطرات داروها بود چراکه با بالا رفتن محبوبیت در رشته ای، امکان تقلب و سودجویی در همان زمینه بالا می رود.
سازمان غذا و داروی آمریکا FDA به افراد توصیه می کند که قبل از مصرف کراتین با پزشک خود مشورت کنید. نگرانی هایی مبنی بر عوارض مصرف کراتین بیش از دوز تجویز شده در ورزشکاران وجود دارد که در این شرایط عوارض جانبی کاملا بدیهی است.
عوارض مصرف کراتین
عوارض مشترک در مصرف کراتین
- حالت تهوع
- درد در ناحیه ی شکم
- اسهال
البته اینها همه ی عوارض مصرف کراتین نیستند و موارد دیگری نیز ممکن است رخ دهد که در اینصورت با پزشک درمیان بگذارید.
علائم بروز آلرژی
در صورت بروز علائم آلرژی نسبت به کراتین با مراکز کمک های اورژانسی تماس بگیرید که این علائم مانند:
- کهیر
- تنگی نفس
- تورم صورت، لب ها، زبان و گلو
در صورت بروز علائم زیر مصرف دارو را متوقف و با پزشکتان تماس بگیرید:
- تپش تند و احساس ضربان قلب و لرزش در قفسه ی سینه
- مشکل در تنفس
- افزایش سریع وزن
- علائم از دست دادن آب بدن: تشنگی زیاد و احساس گرمای زیاد، ادرار کم، عرق شدید و خشکی و گرمای پوست
- علائم عدم تعادل الکترولیت: خشکی دهان، تشنگی افزایش یافته، خواب آلودگی، احساس ناراحتی، حالت استفراغ، سرگیجه، افزایش ادرار، خستگی و درد در ماهیچه ها، افزایش ضربان قلب، ضعف، حمله ی ناگهانی و تشنج
تاثیر کراتین روی کبد
کراتین میتواند سطح کراتینین را در خون شما کمی افزایش دهد. کراتینین معمولا برای تشخیص مشکلات کلیوی یا کبدی اندازه گیری میشود. با این وجود این واقعیت که کراتین سطح کراتینین را بالا میبرد به این معنا نیست که الزما به کبد یا کلیه شما آسیبی وارد شود. تاکنون هیچیک از مطالعات علمی به اثبات نرساندهاند که مصرف مکمل کراتین در افراد سالم که مشکل کبدی ندارند، موجب آسیب خواهد شد.
یکی از مهمترین مطالعاتی که در مورد کبد صورت گرفت، به مدت ۴ سال به طول انجامید و در نهایت به همین نتیجه رسید که کراتین در دوزهای مناسب هیچ عارضه جانبی منفی ندارد. اما در مورد افرادی که مشکلات کبدی دارند، قضیه کمی متفاوت است. به این افراد هرگز توصیه نمیشود که خودسرانه و بدون مشورت با پزشک به سراغ مصرف مکمل کراتین بروند.
لذا بیماران کبدی نباید بدون نظر پزشک از مکمل کراتین استفاده کنند. بیماریهای مرتبط با کبد سطح طبیعی کراتین را در بدن کاهش میدهند و مصرف مکملهای کراتین ممکن است از توانایی کبد در تولید و پردازش کراتین جلوگیری کند. اگر مکملهای کراتین به دلیل اختلال در عملکرد کبد به درستی در بدن مورد پردازش قرار نگیرند، آسیب به کلیه و سایر عوارض جانبی جدی نیز ممکن است رخ دهد.
تاثیر کراتین روی کلیه ها
خیلی از افراد کراتین را با کراتینین یکی می دانند اما این دو با هم فرق دارند. پزشکان از کراتینین به عنوان مارکری از عملکرد کلیه استفاده می کنند. یکی از راه هایی که پزشکان نارسایی کلیه بررسی می کنند.اندازه گیری میزان کراتینین در خون است. کراتینین بالاتر از سطح نرمال نشان می دهد که کلیه ها آنگونه که باید کار نمی کنند. افزایش کراتینین می تواند اولین علامت نارسایی کلیه باشد
کراتین و کراتینین با وجود اینکه از نظر مولکولی با هم متفاوت اند اما به هم مرتبط اند. وقتی شما کراتین را به صورت مکمل یا از منابع طبیعی مانند گوشت مصرف می کنید، برخی از بافت ها، ازجمله بافت عضلات، آن را به فسفوکراتین تبدیل می کنند. وقتی عضلات به انرژی نیاز دارند، سلول ها می توانند از گروه فسفات برای ساختن آدنوزین تری فسفات استفاده کنند آدنوزین تری فسفات، انرژی ای است که سبب انقباضات عضله می شود. چیزی که باقی می ماند، کراتینین است و کلیه های شما راه هایی برای دفع این کراتینین اضافی دارد. در یک فرد سالم، تنها مقدار کمی کراتینین در خون باقی می ماند و شما می توانید با آزمایش خون متوجه شوید این مقدار چه اندازه است و این یکی از مفیدترین مارکرها برای تشخیص عملکرد کلیه است بنابراین اگر شما سطح کراتینین خونتان طبق چیزی که آزمایش خونتان نشان می دهد، بالاتر از حد نرمال باشد، مانند چراغ قرمزی برای سلامت کلیه هایتان است. اما اگر با مصرف مکمل، بدنتان را با کراتین بمباران کنید نباید انتظار داشته باشید مقدار کراتینین در خونتان بالا برود؟ اگر شما دوز متوسطی از کراتین مصرف کنید، ممکن است سطح کراتینین خونتان بالا برود اما این افزایش مرتبط با نقص عملکرد کلیه ها نیست. اما زیاده روی نکنید. برخی مطالعات نشان می دهند مصرف ۱۰ گرم کراتین در روز می تواند در بلندمدت مضر باشد.
افزایش وزن
عمدهترین عارضه جانبی مصرف کراتین افزایش وزن است. به طوری که در برخی مطالعات تا ۳ کیلوگرم (۶/۶ پوند) افزایش وزن را در هفته نخست مصرف کراتین گزارش کرده اند.
دلیل اصلی این موضوع حرکت آب از خون به داخل ماهیچههای اسکلتی میباشد و این امر موجب بزرگ شدن ماهیچهها میگردد که volumizing نامیده میشود؛ زیرا دلیل آن، افزایش حجم ماهیچه است.
این عارضه جانبی در برخی از ورزشها نظیر بدنسازی ارزشمند است. لیکن در انواع دیگری از ورزشها نظیر دویدن در فواصل طولانی و ورزشهای استقامتی که افزایش وزن برای آنها مضر است و به خستگی بیشتر ورزشکار منجر میشود و نیز روشهایی که در محدوده وزنی خاص انجام میشوند، مطلوب نیست.
عوارض گوارشی
گزارشاتی مبنی بر ناراحتیهای گوارشی نظیر تهوع و اسهال متعاقب مصرف کراتین به ویژه هنگامی که دز بالایی از این ماده مصرف شده باشد، ارائه گردیده است.بروز این عوارض میتواند به جهت حل نکردن کامل کراتین در آب قبل از مصرف آن باشد و با حل کردن کراتین در حداقل ۱۶ اونس آب یا آبمیوه قبل از مصرف آن، قابل پیشگیری است.
مقادیر زیاد شکر که گاهاً همراه با کراتین مصرف میشود نیز ممکن است با اختلال در تخلیه معده موجب بروز ناراحتیهای گوارشی گردد. البته این عوارض هنگامی که کراتین در مقادیر اندک مصرف شده باشد، نادر است.
کشیدگی، گرفتگی عضلات
برخی گزارشات دلالت بر آن دارند که افزایش مصرف کراتین میزان گرفتگی و کشیدگی عضلانی افزایش مییابد. این صدمات میتواند به جهت عدم تعادل ایجاد شده در الکترولیتهای بدن باشد که خود از پیامدهای کمآبی بدن است. بر این اساس در هنگام مصرف کراتین مقادیر بیشتری مایعات مصرف کنید و از مصرف میوهجات و سبزیجات غافل نشوید.
دهیدراسیون
حفظ وضعیت مطلوب آب بدن در هنگام دریافت کراتین ضروری است. این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که پس از مصرف کراتین آب بدن در ماهیچههای اسکلتی تجمع یافته و محتوای آب در سایر بافتهای بدن کاهش مییابد.
یکی دیگر از عواقب دریافت مکمل کراتین کاهش ادرار بدن میباشد که این امر به ویژه اگر تمرین ورزشی سنگین بوده و در آب و هوایی گرم صورت گیرد. میتواند به نقص تنظیم حرارت بدن و متعاقب آن خستگی ناشی از گرما منجر شود.
این پیشآگهی به ویژه در ورزشهای انفرادی نظیر کشتی حائز اهمیت است، جایی که ورزشکاران موظفند قبل از شرکت در مسابقات در اوزان مختلف دستهبندی شوند.
این ورزشکاران اغلب وزن خود را با محدود کردن مصرف مایعات کاهش میدهند و ترکیب شدن محدودیت مصرف مایعات و مصرف کردن مکمل کراتین، میتواند موجب تشدید حالت کمآبی شود.
کراتین و تداخلهای دارویی
همانند هر رژیم غذایی یا مکمل همیشه بهترین کار این است که با دکتر یا متخصص داروی خود قبل از شروع مشورت کنید. اگر شما از هر گونه دارویی استفاده میکنید که بر عملکرد کبد و کلیه اثر میگذارد بهتر است که از مکملهای کراتین دوری کنید. از جمله موارد دارویی میتوان به سیکلو سپورین، آمینوگلیکوزید، جنتامایسین، توبرامایسین، داروهای ضد التهاب مانند ایبوبروفن و بسیاری دیگر اشاره کرد.
مکمل کراتین به بهبود مدیریت قند خون کمک میکند بنابراین اگر از داروهای که بر قند خون اثر میگذارند استفاده میکنید برای استفاده از این مکمل باید با دکتر خود مشورت داشته باشید.
همچنین اگر شما حامله هستید، نوزاد شیر میدهید یا مشکلات جدی مانند سرطان یا بیماری قلبی دارید برای مصرف کراتین باید با دکتر مشورت کنید.
- دکتر مصطفی قاسمی
- 2022-03-26
- 148 بازدید