انواع ریزش مو

انواع ریزش مو و علت ریزش موها را بیشتر آشنا شویم

ریزش مو

انواع ریزش مو؛ ریزش مو یکی از بزرگترین چالش‌هایی است که بسیاری از افراد با آن روبرو می‌شوند. علت ریزش مو در افراد، متفاوت است. با‌ توجه‌ به دلیل ایجاد این مشکل می‌توان برای درمان آن اقدام کرد. اگر شما هم دچار مشکل ریزش مو هستید و می‌خواهید علت آن را دانسته و درمانی برای آن پیدا کنید، با ما همراه ما باشید.

در ناحیه سر یک انسان به طور متوسط یکصد هزار تار مو وجود دارد و هر مو به طور معمول هزار روز عمر می کند و بعد وارد مرحله استراحت شده و بعد از سه ماه ریزش می کند. اما در حالت نرمال موها حالت موزائیک دارند، بطوریکه وقتی که یک مو وارد مرحله ریزش می شود، موی کناری وارد مرحله رشد می شود. بطوریکه در حالت عادی که روزانه ۴۰ – ۱۰۰ تار مو ریزش می کند، فرد زیاد احساس نمی کند چون جبران می شود. اما اگر تعداد ریزش بیش از صد تار مو در روز شد، غیر طبیعی تلقی شده و بتدریج بیمار احساس کاهش مو و طاس شدن می کند. حدود ۶۰ درصد آقایان دچار ریزش مو یا درجاتی از طاسی هستند. منظور از ریزش مو این است كه شخص به شكل غیر طبیعی در حال از دست دادن موهای خود باشد.

آیا ریزش مو طبیعی است؟

تمام افراد در هر شبانه روز با مقداری ریزش مو مواجه هستند. از دست دادن 100 تار مو در یک شبانه روز طبیعی است.

اگر طاسی و یا کم پشت بودن موی سر در سایر افراد خانواده شما وجود داشته باشد ممکن است شما نیز با مقدار بیشتری ریزش مو مواجه شوید. در برخی موارد ممکن است این ریزش مو در مردان، در نهایت به طاسی کامل بخشی از سر منجر شود. اما در زنان ممکن است به کم پشتی موها در بخش جلوی سر بیانجامد. حدودا 50 درصد از تمامی افراد در سنین 50 سالگی و بالاتر، با این نوع از ریزش مو مواجه می شوند.

همچنین عوامل دیگری مانند بیماری ها و دارو ها نیز می توانند باعث شوند که ریزش موی شما از حد طبیعی بیشتر شود.

اگرچه ریزش مو نسبتا شایع است اما می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در زندگی شود،  اگر باعث تغییر در ظاهر شما نیز شده باشد. خوشبختانه راه هایی برای مقابله و درمان ریزش مو وجود دارد.

برخی از افراد ترجیح می‌دهند کم‌ مویی خود را پنهان نکنند و درمانی نیز انجام ندهند. اما برخی ممکن است کم‌ مویی خود را با آرایش، موی مصنوعی یا کلاه بپوشانند. گروهی از افراد هم ممکن است از داروها و عمل‌های جراحی برای درمان ریزش استفاده کنند.با این وجود قبل از هر گونه اقدامی برای درمان، با پزشک خود در مورد علت ریزش و بهترین روش درمان صحبت کنید.

علائم ریزش مو

ریزش مو بسته به علت آن به شکل‌های مختلفی  خود را نشان می دهد. ریزش می‌تواند به صورت ناگهانی و یا به تدریج بر روی سر و یا کل بدن رخ دهد. برخی از انواع ریزش مو موقتی و برخی دیگر دائمی هستند.

ریزش می‌تواند به هر یک از شکل‌های زیر ظاهر شود:

  • کاهش تدریجی موی جلو سر: کاهش تدریجی موی جلوی سر شایع‌ترین نوع ریزش است که در مردان و زنان با افزایش سن دیده‌ می‌شود. در مردان ریختن مو از ناحیه جلوی سر شروع شده و خطوطی شبیه حرف M در جلوی سر ایجاد می‌شود و به مرور ریزش مو شدید رخ می‌دهد. در حالی که در زنان خطوط مو در ناحیه جلوی سر حفظ شده اما حجم کل مو کم می‌شود.
  • ریزش موی منطقه ای:  این نوع ریختن مو معمولا به صورت تکه‌تکه بوده و منطقه کوچکی از سر را دربرمی‌گیرد. این الگوی ریزش غالبا در سر دیده‌ می‌شود. اما می‌تواند ریش و ابروها را نیز درگیر کند. در برخی افراد قبل از ریزش ممکن است درد و خارش در پوست ایجاد شود.
  • ریزش موی ناگهانی:  علت ریزش مو ناگهانی، شوک فیزیکی یا عصبی است. همچنین، احتمال دارد، هنگام شانه کردن، شستن یا حتی بعد از کشیده شدن جزئی، موهای سرتان دسته دسته کنده شود. معمولاً در این نوع ریزش، موهایتان کم پشت می شوند و طاس نمی شوید.
  • ریزش مو شدید در کل بدن:  در اثر برخی بیماری‌ها و اقداماتی مانند شیمی‌درمانی برای سرطان ممکن است موی تمام قسمت‌های بدن بریزد. کاهش حجم موها در این موارد موقتی و برگشت‌پذیر است.
  • ریزش موی سکه‌ای : ریزش موی سکه‌ای یک بیماری پوستی است. در این بیماری، معمولاً موهای فرد (بیشتر موهای سر) به صورت لکه ای می ریزد. این نوع ریزش معمولاً فقط در موهای سر اتفاق می افتد، اما گاهی ممکن است موی ریش یا ابرو هم به ریزش موی سکه ای دچار شوند. در بعضی موارد ممکن است قبل از ریزش مو پوست آن ناحیه دچار خارش یا درد شود.

علت ریزش مو

به طور طبیعی هر فرد در حدود ۱۰۰ تار مو در روز از دست می‌دهد. با این وجود این میزان موجب کاهش قابل‌توجه موی سر نشده، زیرا با رشد موهای جدید جایگزین می‌شود. کچلی زمانی اتفاق می‌افتد که سرعت ریختن مو بیشتر از سرعت رویش مجدد مو باشد و یا فولیکول‌های مو از بین‌ رفته و بافت اسکار جایگزین آن شود.

ریزش مو می‌تواند به سبب هر کدام از دلایل زیر ایجاد شود:

  • سابقه خانوادگی: شایع ترین علت ریختن موی سر در آقایان و خانم‌ها است که با افزایش سن دیده‌ می‌شود.
  • تغییرات هورمونی و بیماری‌ها: تغییرات هورمون‌های بدن در بارداری، زایمان و یائسگی می‌تواند از علل ریزش مو باشد. همچنین برخی بیماری‌ها مانند مشکلات تیروئیدی، کم خونی، لوپوس، عفونت‌های قارچی و … نیز می‌تواند موجب ریزش مو شود.
  • تریکوتیلومانیا: یک بیماری روانی است که فرد مدام موهای خود را می‌کند و موجب ریزش موهایش می شود.
  • مصرف داروها و مکمل‌ها: داروهایی که برای درمان سرطان، بیماری‌های قلبی، روماتیسم مفصلی و فشار خون بالا مورد استفاده قرار می‌گیرند، ممکن است موجب ریزش شوند.
  • آسیب مستقیم به موها: مدل‌ دادن و فرم‌ دادن به مو در مدت‌های طولانی می‌تواند موجب کاهش رشد مو شود. برای مثال کشش زیاد مو، بافت‌های محکم مو، استفاده از فرکننده‌ها، لخت‌ کردن مو، مواد شیمیایی، گرمای زیاد و … همگی موجب ریزش می‌شوند. درمان مو با روغن‌های گرم به صورت دائم نیز می‌تواند موجب التهاب فولیکول‌های مو شود.:
  • محصولات بهداشتی نامناسب: استفاده از محصولات بهداشتی بدن به خصوص محصولات مراقبت از موی مناسب و بی کیفیت هم یکی از علل ریزش مو هستند.
  • اشعه‌ درمانی در سر
  • شیمی‌درمانی
  • موقعیت‌های پراسترس: معمولا ریزش ناگهانی در موقعیت‌های پر استرس موقتی است.
  • افزایش سن
  • کاهش وزن شدید
  • بیماری‌های خاص مثل دیابت، اختلالات تیروئید و لوپوس
  • فشار عصبی شدید
  • علل ریزش مو در مردان

    در بیشتر مردان ریزش به صورت طاسی با الگوی مردانه دیده‌ می‌شود. به این حالت آلوپسی آندروژنیک گفته‌ می‌شود. ژن‌های دریافت‌ شده از والدین باعث ایجاد این نوع ریزش است. اگر در اقوام نزدیک خود شخصی دچار طاسی با الگوی مردانه است، احتمال دارد، این ژن در شما نیز وجود داشته باشد.

    اما گاهی علل ریزش مو در مردان می‌تواند مشکلات پزشکی مثل کم‌ خونی، اختلالات تیروئید و رژیم غذایی نامناسب باشد. حتی برخی داروهای مربوط به سرطان، آرتروز، افسردگی و مشکلات قلبی باعث ایجاد این مشکل می‌شوند.

  • علل ریزش مو در زنان

    شاید برخی افراد تصور کنند، که مشکل ریزش در زنان به اندازه مردان جدی نیست. اما باید گفت حدود ۵۰% از زنان ریزش مو را تجربه می‌کنند. در زنان علاوه بر مسائل ارثی، گاهی رژیم‌های غذایی سخت و کمبود ویتامین باعث ایجاد این مشکل می‌شود.

    از علل ریزش مو در زنان علاوه بر موارد ذکرشده می‌توان به بارداری، اختلالات تیروئید، کم‌ خونی و حتی یائسگی اشاره کرد.

  • آلوپسی آندروژنیک

    یکی از علل اصلی ریزش مو در مردان و زنان آلوپسی آندروژنیک است. در این عارضه موها با یک الگوی مشخص می‌ریزند. الگوی ریزش در مردان با زنان متفاوت است. در زنان مو به مرور نازک شده و خط مو عقب نمی‌رود. اما در مردان ریزش مو از بالای شقیقه‌ها شروع شده و به سمت خطر رویش مو می‌رود. آلوپسی آندوژنیک با بیماری‌هایی مانند عروق کرونر قلب، بزرگ‌ شدن پروستات، چاقی، دیابت و فشارخون بالا ارتباط دارد.

تشخیص ریزش مو

برخی بیماری‌ها، سابقه خانوادگی و تغذیه نامناسب از عللی هستند که می‌توانند موجب ریزش شوند و پزشک با شرح‌حال و معاینه تا حدودی علت را تشخیص می‌دهد. چنانچه علت ریزش بعد از معاینه مشخص نگردد، انجام آزمایش‌های زیر ضروری است:

  • آزمایش خون: می‌تواند به تشخیص بیماری‌هایی که موجب ریزش مو می‌شوند(مانند تیروئید، دیابت و لوپوس)، کمک کند.
  • دستگاه سنجش مو: در این روش اختلالات مربوط به ساقه مو تشخیص داده‌ می‌شود.
  • تست کشیدن مو (pull test): در این روش دسته‌ای از مو را به آرامی می‌کشیم تا مشخص شود چه میزانی از موها می‌ریزند. در واقع با این تست می‌توان استحکام مو را ارزیابی کرد و فهمید که این عارضه در چه مرحله ای است.
  • نمونه برداری از پوست سر (بیوپسی): پزشک از پوست سر یا چند تار موی کنده‌ شده نمونه گرفته تا ریشه‌های مو را بررسی کند. در این روش می‌توان فهمید که آیا عفونت باعث این مشکل شده است.

درمان ریزش مو

 تشخیص و درمان تنها از عهده پزشک برمی‌آید و مطالب ذکر‌ شده در اینجا صرفا جهت افزایش آگاهی شما است.

درمان ریزش مو در مردان

برای درمان ریزش مو در مردان یک راه تجویز دارو است. اگر طاسی با الگوی مردانه باشد، احتمالا داروهایی مانند ماینوکسیدیل یا فیناستراید تجویز می‌شود. اگر شخص با چنین درمان‌هایی به نتیجه نرسد، راه حل دیگر کاشت مو یا لیزر درمانی است. البته با تغییر سبک زندگی مانند ترک سیگار و رژیم غذایی سالم می‌توان تا حدودی ریزش را متوقف کرد.

درمان ریزش مو در زنان

درمان ریزش مو در زنان به علت آن بستگی دارد. اگر علت ریزش در زنان مسائلی مانند استرس، تغییرات هورمونی و بارداری باشد، نیاز به درمان نیست و مشکل پس از مدتی رفع می‌شود. گاهی نیز علت نوع بستن موها است. به عنوان مثال دم‌اسبی بستن موها باعث کشیدگی بیش از حد شده و به ریشه مو آسیب وارد می‌کند.

اگر آزمایش نشان دهد که ریزش به دلیل کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی رخ داده است، متخصص مکمل‌هایی مانند مولتی ویتامین تجویز می‌کند.

درمان ریزش مو  با روش PRP

به این روش درمان ریزش مو، روش پلاسمای غنی از پلاکت هم گفته می‌شود. یک روش درمانی مؤثر ریزش مو زنان که نتایج خوبی دارد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که تزریق پلاسمای غنی از پلاکت می‌تواند به کاهش ریزش موها کمک زیادی کند.

در این روش پزشک از خود مراجعه‌کننده نمونه خون تهیه کرده و سپس با جدا کردن پلاسمای غنی از پلاکت، آن را برای درمان ریزش مو زنان مورد استفاده قرار می‌دهد. پزشک این پلاسما را به ناحیه‌ای از پوست سر که آسیب‌دیده و دچار ریزش مو شده است، تزریق می‌کند. این تزریق به تسریع در ترمیم بافت‌ها کمک می‌کند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که این روش درمانی هم موجب افزایش تراکم موها شده و هم قطر تارهای مو را افزایش می‌دهند.

نوردرمانی یا LED تراپی

روش دیگری که برای درمان ریزش مو در زنان ممکن است مورد استفاده قرار بگیرد، نوردرمانی است. این روش شاید به‌ تنهایی نتواند برای درمان ریزش مو کافی باشد. اما می‌تواند در کنار درمان دارویی با ماینوکسیدیل، تأثیر این درمان را افزایش داده و آن را تقویت کند. خصوصا ترکیب این روش درمانی با درمان با دارو، برای برطرف‌ کردن ریزش موی آندروژنتیک می‌تواند نتایج مؤثرتری داشته باشد.

داروهای ضد ریزش

اگر علت کاهش رشد موهای شما بیماری‌های زمینه‌ای است، باید آن را درمان کنید. به عنوان مثال برای از بین‌ بردن التهاب یا سرکوب سیستم ایمنی پزشکان پردنیزون تجویز می‌کنند. همچنین اگر مصرف برخی داروها موجب ریزش شده باشد، قطع مصرف دارو تا حدود سه ماه می‌تواند منجر به درمان این مشکل کمک کند.

داروهای ضد ریزش شامل موارد زیر است:

  • ماینوکسیدیل(Rogaine): داروی تایید شده‌ای که بدون نسخه نیز در دسترس است. برای درمان ریزش مو در مردان و زنان استفاده می‌شود. این دارو به صورت مایع یا کف‌ مانند می‌باشد که باید هر روز به کف سر مالیده شود. مصرف مینوکسیدیل در ابتدا ممکن است موجب ریزش موی سر شود. حداقل ۶ ماه مصرف ماینوکسیدیل نیاز است تا جلوی ریزش را بگیرد و موجب رشد موهای جدید شود. عوارضی که به دنبال مصرف ماینوکسیدیل دیده شده است شامل التهاب پوست سر، رشد موهای زائد در صورت و بدن و افزایش ضربان قلب است.
  • فیناستراید(Propecia): این دارو را تنها با نسخه پزشک می‌توان تهیه کرد. فیناستراید برای ریزش مو در مردان استفاده می‌شود که باید آن را روزانه و به صورت قرص مصرف کنید. مصرف فیناستراید در برخی مردان موجب کاهش کچلی و در برخی باعث رویش مجدد مو می‌شود. عوارض جانبی مصرف فیناستراید شامل کاهش میل‌ جنسی، اختلال در عملکرد جنسی و افزایش خطر سرطان پروستات است. همچنین مصرف این دارو خطر قابل توجه‌ای برای زنان در سنین باروری دارد. چنانچه باردار هستید، حتی از لمس آن با دست نیز خودداری کنید. چون این دارو جذب شده و مشکلات جدی را برای جنین به همراه دارد.
  • سایر داروها: برای درمان ریزش در مردان مصرف داروی خوراکی دوتاستراید(Avodart) نیز می‌تواند موثر باشد. داروهای ضد‌ بارداری خوراکی و اسپرینولاکتون هم برای درمان ریزش در زنان موثر است.

بهترین قرص ویتامین برای ریزش مو

برای تغذیه فولیکول‌های مو پروتئین، آهن، روی و ویتامین مورد نیاز است. اگر این مواد مغذی را نمی‌توانید به اندازه کافی از غذا دریافت کنید، باید از مکمل‌ها استفاده کنید. مکمل‌های زیر می‌توانند برای درمان ریزش موثر باشند. قبل از استفاده از آن‌ها حتما با متخصص پوست، مو و زیبایی مشاوره داشته باشید. برای مشاوره آنلاین می‌توانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید.

  • بیوتین: یک ویتامین محلول در آب که به تقویت مو، پوست و ناخن‌ها کمک می‌کند.
  • نوترافول: به ضخیم‌شدن موهای نازک کمک می‌کند.
  • مکمل غذایی Viviscal: حاوی بیوتین، روی، آهن و ویتامین C است.
  • ویتامین D3: برای تولید فولیکول‌های مو جدید، ویتامین D3 موردنیاز است.

درمان ریزش مو با جراحی کاشت مو

در برخی موارد که فرد به‌ خوبی به درمان‌های مختلف پاسخ نمی‌دهد، پزشک درمان قطعی ریزش مو زنان را مدنظر قرار می‌دهد. روش جراحی یا کاشت مو، روشی مؤثر برای درمان ریزش موی زنان است. به این روش درمانی، پیوند مو نیز گفته می‌شود.

در این روش قطعات کوچکی از پوست برداشته می‌شوند و به مناطقی که دچار ریزش و طاسی شده‌اند، اضافه خواهند شد. در نتیجه در این مناطق به صورت طبیعی از خود موهای فرد رویانده می‌شود. منظور از کاشت مو در واقع گرفتن فولیکول‌های موی ریز در یک بخش از سر و افزودن آن به بخش آسیب‌دیده است. درمان ریزش موها در زنان از طریق جراحی یا کاشت مو می‌تواند هزینه‌های بسیار بیشتری را نسبت به سایر درمان‌ها داشته باشد.

درمان ریزش موها با مزوتراپی

در شیوه درمانی دیگری که برای درمان ریزش موها مورد استفاده قرار می‌گیرد، بازهم با یک شیوه درمانی جای خالی موها پر می‌شود. مزوتراپی مزیت‌های بسیار زیادی برای درمان ریزش مو دارد. خصوصا در درمان طاسی با الگوی زنانه (آلوپسی آندروژنتیک) استفاده از تکنیک مزوتراپی به همراه درمان دارویی ماینوکسیدیل تأثیر قابل‌ ملاحظه‌ای در درمان و کاهش ریزش موها داشته است.

  • دکتر مصطفی قاسمی
  • 2022-03-10
  • 112 بازدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو در سایت

دسته بندی ها

سبد خرید

درحال بارگذاری ...