سیپروهپتادین _Cyproheptadine
سیپروهپتادین
سیپروهپتادین متعلق به دسته داروهای ضد حساسیت خواب آور و یا آنتی هیستامین ها می باشد. این دارو به عنوان تسکین دهنده ی علائم حساسیت ها از جمله تب یونجه و برخی حساسیت های پوستی کاربرد دارد.
مواجهه با موادی مانند گرده ی گیاهان، پر و خز حیوانات، گرد و خاک خانگی یا نیش حشرات در بدن برخی افراد منجر به تولید ماده ای شیمیایی به نام هیستامین می شود. حضور هیستامین در بدن منجر به ظهور علائم حساسیت از جمله لکه های قرمز و خارش دار پوستی، عطسه، آبریزش و گرفتگی بینی و… می شود. سیپروهپتادین با جلوگیری از تاثیر هیستامین به تسکین علائم حساسیت کمک می نماید.
اما امروز مصرف سیپروهپتارین بیشتر به عنوان محرک اشتها جهت افزایش وزن خصوصا در کودکان رایج می باشد. البته این کاربرد سیپروهپتادین بصورت آزمایشی می باشد و بطور کامل مورد تایید نیست. سایر داروهای آنتی هیستامین نیز دارای خاصیت افزایش اشتها هستند ولی سیپروهپتادین بطور شاخص برای افزایش اشتها کاربرد دارد. کلا یکی از عوارض آنتی هیستامین ها در دراز مدت افزایش وزن است که برای همه داروهای این دسته وجود دارد و سیپروهپتادین اثرات افزایش اشتهای بیشتری نسبت به سایر داروهای این گروه دارد.
مصرف این دارو در موارد دیگری از جمله سردرد های فصلی در کودکان و گرفتگی های ناشی از آسیب های نخاعی در حال مطالعه است.
موارد مصرف قرص چاقی سیپروهپتادین
قرص چاقی سیپراکتین بیشتر در درمان بی اشتهایی و همچنین درمان آلرژی ناشی از تب یونجه، کهیر، میگرن و درمان عوارض داروهای ضدافسردگی مانند اختلالات جنسی و تعریق زیاد استفاده میشود. امروزه مصرف خودسرانه قرص چاقی سیپروهپتادین در حال افزایش است. سیپروهپتادین اشتها را افزایش میدهد و در نتیجه باعث چاقی میشود. اگر مصرف این قرص را کنترل نکنید، ممکن است موجب چاقی بیش از اندازه شود. قرص چاقی سیپروهپتادین با ممانعت از جذب سروتونین به کاهش اضطراب و افسردگی نیز کمک میکند. با این حال داروی درمانی اصلی در درمان افسردگی نیست و اغلب برای کاهش استرس پیش از جراحی تجویز میشود.
مقدار و روش مصرف قرص سیپروهپتادین
- قبل از شروع درمان با قرص سیپروهپتادین (Cyproheptadine)، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک میکند تا اطلاعات جامعی را راجع به قرص سیپروهپتادین به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
- دوز و مقدار داروی سیپروهپتادین، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ قرص سیپروهپتادین را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید.
- در صورت فراموشی یک نوبت مصرف قرص سیپروهپتادین، نگران نباشید نیازی نیست نوبت فراموش شده را مصرف کنید. نوبت بعدی را در زمان خودش مصرف نمایید و از دو برابر کردن مقدار مصرف در یک نوبت بپرهیزید.
- میتوانید قرص سیپروهپتادین را با غذا یا بدون غذا میل کنید. ولی در صورت بروز تحریک گوارشی همراه با غذا یا شیر مصرف شود.
- پیش از مصرف داروی مایع، میزان دوز آن را با استفاده از سرنگ یا قاشقهای مخصوص سنجش دوز دارو اندازهگیری کنید.
نحوه مصرف قرص اشتهاآور سیپروهپتادین HCL:
این قرص را به صورت خوراکی طبق دستور پزشک خود، معمولا ۲ تا ۳ بار در روز مصرف کنید. اگر از نوع مایع این قرص استفاده میکنید، دوز را با استفاده از یک وسیله یا قاشق مخصوص به دقت اندازه گیری کنید. دوز دارو بر اساس سن و وضعیت پزشکی تعیین میشود. در کودکان نیز این دوز ممکن است بر اساس وزن و اندازه بدن در نظر گرفته شود. میتوانید قرص چاقی را قبل یا بعد از هر وعده غذایی میل کنید. برخی از افراد این قرص چاقی را همراه با مقدار زیادی آب میخورند. اگر مصرف یک وعده را فراموش کردید، نگران نباشید دوز بعدی را در زمان مشخص خود بخورید و به برنامه عادی مصرف آن ادامه دهید.
موارد منع مصرف قرص سیپروهپتادین
- به تاریخ انقضای قرص سیپروهپتادین (Cyproheptadine) توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز قرص سیپروهپتادین را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
قبل از تجویز دارو، پزشک را در صورت وجود موارد زیر مطلع کنید:
- حساسیت به این دارو، سایر داروها، غذاها یا مواد دیگر
- بارداری
- شیردهی
- آسم
- بیماری قلبی
- صرع
- پورفیری
- مشکلات کبدی
- مشکلات کلیوی
- گلوکوم (افزایش فشار در چشم)
- فشارخون بالا
- انسداد معده و روده
- تیروئید پرکار
- مشکلات پروستات
- مشکل در دفع ادرار
- بیماری شدید و ناتوانکننده
سیپروهپتادین برای کودکان
معمولاً برای کودکان تجویز نمیشود و بهخصوص منع مصرف در کودکان زیر دو سال دارد. عوارض جانبی سیپروهپتادین برای کودکان میتواند خطرناک باشد ویا به شکل دیگری بروز کند؛ برای مثال خواب آلودگی ممکن است برای کودکان به شکل ایجاد هیجان بروز نماید. بنابراین مصرف سیپروهپتادین برای کودکان توصیه نمیشود، مگر آن که تحت نظر پزشک باشد.
عوارض قرص سیپروهپتادین
همه داروها ممکن است عوارض ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرفکنندگان نیز هیچ نوع عارضهای بروز نمیدهند. یکسری از عوارض نیز بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف قرص سیپروهپتادین، از بین میروند. در صورت بروز هریک از عوارض زیر با مصرف ایندومتاسین حتماً با پزشک معالج مشورت نمایید.
عوارض شایع قرص سیپروهپتادین عبارتند از:
- خوابآلودگی، سرگیجه
- خشکی دهان، بینی یا گلو
- یبوست
- تاری دید
- احساس بیقراری و هیجان (بخصوص در کودکان)
سایر عوارض:
- احساس سرگیجه و از حال رفتن
- لرزش، تشنج
- سردرگمی، توهمات
- کم شدن یا نبود ادرار
- ضربان قلب سریع یا تپش قلب
- کبودی یا خونریزی آسان
- زنگ زدن گوش
- پوست رنگ پریده یا زرد، ادرار تیره رنگ، تب، ضعف
- افزایش اشتها
- اضافه وزن
در صورت بروز علائم واکنش آلرژیک از جمله ورم، کهیر، تورم صورت، دهان، لبها و گلو به اورژانس مراجعه نمایید.
تداخل دارویی قرص سیپروهپتادین
تداخل دارویی به معنای داروها ویا مواد غذایی هستند که با داروی خاصی در بدن واکنش داده و تاثیر آن را افزایش میدهند و یا مانع تاثیر آن میشوند؛ به همین دلیل باید پیش از دریافت نسخه از پزشک، داروهایی که در حال حاضر مصرف مینمایید را به او گزارش دهید. در مورد مکمل قرص سیپروهپتادین ویا شربت سیپروهپتادین نیز باید این مسئله را رعایت نمایید. البته ما بهصورت خلاصه داروهایی که ممکن است با سیپراکتین تداخل داشته باشند را در ادامه آوردهایم.
داروهایی که با سیپروهپتادین تداخل دارند اغلب در دسته داروهای اعصاب هستند و شامل داروهای خوابآور، ضد اضطراب و ضد افسردگی هستند که از آن میان میتوان به آلپرازولام، لورازپام و زولپیدم اشاره کرد. دسته دیگر داروها شامل شلکنندههای عضلانی هستند که میتوان به سیکلوبنزاپرین و کاریسوپرودول اشاره کرد. داروهای ضدسرفه و سرماخوردگی همچون هیدروکودون و کدئین و همچنین سایر آنتی هیستامینها نیز میتوانند با مکمل قرص سیپروهپتادین تداخل داشته باشند. آنتی هیستامینهایی که سبب ایجاد تداخل دارویی میشوند، شامل فرم خوراکی آنها همچون سیتریزین و دیفن هیدرامین و همچنین فرم موضعی یعنی پماد و اسپری و کرم هستند. بنابراین پیش از آغاز مصرف سیپروهپتادین با پزشک خود درباره داروهایی که مصرف میکنید مشورت کرده و در این زمان، هیچ داروی دیگری سرخود مصرف نکنید.
- دکتر مصطفی قاسمی
- 2022-02-20
- 100 بازدید