کلیدینیوم سی (Clidinium-C)
کلیدینیوم سی (Clidinium-C)
قرص کلیدینیوم یکی از پرمصرفترین داروها برای بهبود ناراحتیهای گوارشی است.
داروی کلیدینیوم سی، ترکیبی از دو داروی کلیدینیوم و کلردیازپوکساید است. از قرص کلیدینیوم سی به همراه داروهای دیگر برای درمان مشکلات معده و روده مانند زخم معده، ریفلاکس معده، سندرم روده تحریک پذیر و عفونت روده استفاده میشود. کلیدینیوم سی به کاهش علائم گرفتگی عضلات معده و روده کمک میکند.
کلردیازپوکساید موجود در این دارو که از دسته داروهای آرامبخش است، سریعتر جذب میشود و اثر آن آشکار میشود. در حالیکه اثر درمانی قرص کلیدینیوم سی با تأخیر اتفاق میافتد و ممکن است ۴۰ دقیقه تا یک ساعت بعد از مصرف دارو اثرات ضد اسپاسم آن آشکار شود.
این دارو به گروهی از داروها که به عنوان بنزودیازپین شناخته می شوند، تعلق دارد.
لیبراکس چیست؟
لیبراکس با نام های شناخته شده لیبرو سی، لیبراکیم و کلیدینیوم سی در داروخانه ها در دسترس می باشد که جهت آرامبخشی و کاهش اضطراب گوارشی و کاهش اسید معده و ترشحات روده تجویز می شود. مصرف لیبراکیم باعث شل شدن عضلات گوارشی می شود و گرفتگی های معده و روده را تسکین می بخشد. اخطار: مصرف کلردیازپوکساید به همراه داروهای مخدر (مانند کودئین و هیدروکدون)، ممکن است احتمال اثرات سوء بسیار جدی، از جمله مرگ را افزایش دهد.
نحوه عملکرد داروی کلیدینیوم سی
داروی کلیدینیوم سی با آرام کردن عضلات معده و روده، حرکات طبیعی شکم را کند میکند. کلیدینیوم از خانواده داروهایی است که آنتی کولینرژیک (یا مانع تاثیر استیل کولین) / ضد اسپازم (گرفتگی) شناخته میشوند. کلردیازپوکساید با ایجاد اثری آرامبخش بر روی مغز و اعصاب، به کاهش اضطراب کمک میکند. کلردیازپوکساید از خانواده داروهایی است که بنزودیازپین نام دارند.
پیش از مصرف کلیدینیوم سی
- در صورت سابقه ی مشکلات پروستات ، مشکلات چشمی مانند گلوکوم (آب سیاه) مشکل در دفع ادرار یا مشکلات مجاری ادراری ، هرگونه ناراحتی گوارشی ، عفونت ، زخم گوارشی ، جراحی گوارشی ، تیروئید پرکار ، فشار خون بالا و … به پزشک خود اطلاع دهید .
- در صورتی که مبتلا به بیماری تنفسی هستید یا سابقه ی مشکلات تنفسی دارید ، حتما به پزشک خود اطلاع دهید .
- در صورتی که مبتلا به مشکلات اعصاب مانند افسردگی ، افکار ناراحت کننده و … می باشید.و یا تحت درمان با داروهای تضعیف کننده ی اعصاب و آرامبخش هستید ، پزشک را مطلع نمایید .
- در صورت بارداري، اقدام به بارداري ويا شیردهی به پزشك خود اطلاع دهيد.-از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خوددر اختیار پزشک یا داروسازتان قرار دهید. (خصوصا داروهای اعصاب و خواب آور، دیگوکسین ، لوودوپا، فلوکونازول ، ایتراکونازول، سایمیتیدین ، هیوسین و… )
مقدار و نحوه مصرف قرص کلیدینیوم سی
- قبل از شروع درمان با قرص کلیدینیوم، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک میکند تا اطلاعات جامعی را راجع به قرص کلیدینیوم سی به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
- دوز و مقدار این قرص از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید. برای درمان بیماری افراد مسن قرص کلیدینیوم سی معمولاً با دوز پایین شروع میشود تا عوارض جانبی آن به حداقل برسد.
- در صورت فراموش کردن یک دوز، به محض یادآوری، نوبت فراموش شده را مصرف کنید. اگر زمان مصرف دوز بعدی باشد، از مصرف نوبت فراموش شده اجتناب کنید و بر طبق برنامۀ مشخص به مصرف دارو ادامه دهید و هیچگاه دو قرص را با هم نخورید.
- بهترین زمان مصرف این قرص نیم تا یک ساعت پیش از وعدۀ غذایی و یا قبل از خواب میباشد.
- در صورتی که در مدت مصرف قرص کلیدینیوم سی از داروهای ضد اسید معده استفاده میکنید، قرص کلیدینیوم سی را پیش از غذا و داروهای ضد اسید را پس از غذا مصرف نمایید.
- در صورتی که علائم شما با مصرف دارو بهبود نیافت یا بدتر شد، به پزشک مراجعه نمایید.
- از آنجایی که قرص کلیدینیوم سی اعتیادآور است باید مطابق دستور پزشک مصرف شود. زیرا استفاده طولانی مدت از آن و یا مصرف دوزهای بالای قرص کلیدینیوم سی میتواند سبب اعتیاد به این دارو شود.
- به این نکته نیز توجه داشته باشید که مصرف دراز مدت این دارو نیز اثربخشی آن را کاهش میدهد.
- مصرف قرص کلیدینیوم سی را بدون مشورت پزشک قطع نکنید. قطع مصرف به طور ناگهانی میتواند عوارض جانبی جدی مانند بیقراری، سردرد، مشکلات خواب، تهوع و استفراغ، افزایش حساسیت به نور یا صدا، تشنج، افزایش ضربان قلب، کاهش اشتها و درد شکم، گرفتگی عضلات، تغییرات خلقی و تعریق ایجاد کند. پس از مصرف طولانی، پزشک به منظور جلوگیری از بروز این علائم، اغلب به تدریج و با کاهش دوز دارو، اقدام به قطع مصرف دارو میکند.
- این دارو معمولا 3 تا 4 بار در طول روز 30 تا 60 دقیقه قبل از غذا مصرف میشود.
کلیدینیوم سی و پنتوپرازول:
این دو دارو یک رژیم دارویی ترکیبی برای درمان زخم معده، رفلاکس معده و برخی مشکلات گوارشی می باشند که مدت زمان و نحوه مصرف توسط پزشک مشخص شود.
عوارض جانبی داروی کلیدینیوم سی
عوارض جانبی بخشی از هویت هر دارو است. اگر پزشکی مصرف دارویی را برای شما تجویز میکند، حتما اثرات آن دارو بیشتر از عوارض جانبی آن است. عوارض جانبی این دارو به شرح زیرند:
- سرگیجه
- خواب آلودگی
- تاری دید
- خشکی دهان
- مشکلات گوارشی مانند تهوع، یبوست، نفخ
ممکن است این دارو بر بینایی شما اثر بگذارد. اگر چیزی مانند رنگین کمان در دید خود مشاهده کردید سریعا به پزشک مراجعه کنید. واکنشهای آلرژیک در این دارو نادر است اما در صورت بروز علائم زیر با بخش فوریتهای پزشکی بیمارستان تماس بگیرید:
- خارش پوست
- ورم پوست
- کهیر
- باد کردن زبان و گلو
تداخل دارویی کلیدینیوم سی
تداخل دارو مسئله بسیار مهمی است که در مصرف هر دارو و مکملی ( حتی مکملهای گیاهی) باید در نظر گرفته شود. داروی کلیدینیوم سی با داروهای زیر تداخل دارد:
- مکملهای حاوی پتاسیم و سدیم
- داروهای ضد قارچ مانند آزول
- سایمتیدین و دی سولفیرام
- داروهای آنتی کولینرژیک
- داروهای ضد اسپاسم
- داروهای مخصوص بیماریپ پارکینسون
- ایزوکاربوکسازید، لینزولید، متیلین بلو، موکلوبماید، فلنزین، پروکاربازین، رازگلیلینريال سلژیلین، ترانیل سیپرومین
- فنوتیازین ها
- آلپرولازم و لورازپام و زولپیدم
- داروهای شل کننده عضلات
- انواع آنتی هیستامین ها
- دکتر مصطفی قاسمی
- 2022-02-12
- 119 بازدید