مزوتراپی چیست؟

مزوتراپی چیست؟

مزوتراپی

واژه مزوتراپی از دو بخش «مزو» و «تراپی» تشکیل شده است. مزو (Meso) در زبان لاتین به معنی «میانی» بوده و تراپی (Therapy) هم به معنی «درمان» است. همانطور که از اسم این روش برمی‌آید، در مزوتراپی لایه‌ی میانی پوست را درمان می‌کنیم.

مزوتراپی روشی است كه در آن ويتامين ها، مواد معدنی، آنتی اكسيدان ها و ديگر مواد مورد نياز پوست به صورت مستقيم تزریق می شوند. مزوتراپی بر حسب ماده تزریقی انواع مختلفی دارد. مزوتراپی از کلمه یونانی Meso به معنای میان و Therapeia به معنی درمان پزشکی می‌ آید.

در مزوتراپی برخی داروهای بیولوژیک مثل انواع ویتامین ‌ها، آنزیم ‌ها، مواد معدنی، داروهای هورمونی یا فاکتورهای رشد (مولکول ‌های طبیعی با ساختار پروتئینی) از طریق سوزن ‌های بسیار ریز و در حجم بسیار کم و دفعات زیاد به بدن تزریق می‌شود. مزوتراپی کاربردهای فراوانی در زیبایی پوست، از بین بردن لک ‌ها و چین ‌و‌ چروک‌ های پوست، لاغری، کاهش درد، درمان ریزش مو و تقویت موها دارد.

چند دهه است که از مزوتراپی به شکل موفقیت ‌آمیزی برای بازیابی کیفیت موها و رفع کم پشتی آن‌ها و همچنین کمک به رشد مجدد موهای زنان و مردانی که در ابتدای فرایند ریزش مو یا طاسی سکه‌ای قرار دارند استفاده می‌ شود.

مزایای استفاده از مزوتراپی

این روش درمان به‌عنوان روشی غیر جراحی معمولاً بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. علاوه بر شیوه سرپایی بودن آن مزایای بسیار زیادی دیگری نیز دارد که به آن اشاره خواهیم کرد:

  • ازنظر هزینه بسیار مناسب و مقرون‌ به‌ صرفه محسوب می‌شود. هزینه‌ای که فرد برای درمان از طریق مزوتراپی پرداخت می‌کند به‌ مراتب کمتر از سایر هزینه‌هایی مانند لیزر است به‌خصوص که با توجه به تعداد جلسات مورد استفاده می‌توان هزینه مربوط به این روش درمان را نسبت به سایر روش‌ها بسیار اندک توصیف کرد.
  • این روش غیر سمی است و عوارض جانبی کمی دارد. همان‌طور که اشاره شد در این روش همان داروی موردنیاز به پوست تزریق می‌شود منتها با دوز کمتر و با تعدد دفعات تکرار بیشتر. به‌ طور کلی مزوتراپی همان روش درمانی دارویی رایج بین پزشکان است که برای تسریع  نتیجه به‌صورت مستقیم به بافت هدف تزریق می‌شود.
  • این روش به‌ صورت کاملا بی ضرر بوده و باعث تحریک واکنش‌های دارویی عمومی نمی‌شود.
  • دارو بعد از تزریق مستقیماً روی بافت هدف تأثیر کرده و از دستگاه گوارش یا کبد عبور نمی‌کند؛ بنابراین ضرری برای بدن ندارد.
  • بعد از انجام فرد می‌تواند در مدت‌زمان کوتاهی فعالیت‌های روزانه خود را از سر گرفته و دوره نقاهت را به‌ سرعت طی کند.
  •  با استفاده از مزوگان که دستگاه مخصوص انجام مزوتراپی است می‌توان بدون درد و درعین‌حال به‌صورت بسیار سریع حجم تزریق را در حد میکرولیتر هم تنظیم کرد و دارو را در فواصل مساوی به ناحیه‌ی درمان شده رساند و به‌راحتی تا بیش از صد تزریق را انجام داد.

البته موارد بسیار زیاد دیگری نیز با مزوتراپی قابل انجام و درمان است که ازجمله آن می‌توان به تسکین دردهای عضلانی و اسکلتی، درمان آسیب‌های ورزشی، بیماری‌های دستگاه عصبی، بیماری‌های روماتیسمی، بیماری‌های عفونی، بیماری‌های مختلف پوستی، بیماری‌های عروقی، ترک سیگار و تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره نمود. همچنین استفاده وسیعی از مزوتراپی درزمینهٔ پزشکی زیبایی نیز وجود دارد درمان شلی و افتادگی پوست، جوان‌سازی پوست، چروک‌های ظریف صورت، بالا بردن (لیفتینگ) صورت، درمان خطوط ناشی از زایمان یا تغییر وزن بر روی بدن (استریا)، برخی ضایعات رنگ‌دانه‌ای، سلولیت و چاقی موضعی، وجود بافت همبند اضافی بر نواحی زخمی یا سوختگی (اسکارها و کلوئیدها)، انواع ریزش مو، آکنه و وجود بالشتک چربی زیر پلک‌ها ازجمله کاربردهای مزوتراپی در زیبایی به شمار می‌رود.

موارد استفاده از مزوتراپی

  • جوانسازی (از بین بردن چین و چروک)
  • مزوتراپی ضد لک و ملاسما
  • مزوتراپی چشم برای بر طرف ساختن پف و تیرگی دور چشم
  • از بین بردن افتادگی پلک
  • از بین بردن استریا (ترک های به وجود آمده روی پوست در اثر حاملگی، رشد و …)
  • درمان سلولیت
  • از بین بردن چاقی موضعی صورت و بدن
  • مزوتراپی برای رفع غبغب
  • مزوتراپی مو برای درمان ریزش و تقویت مو
  • از بین بردن اسکار، کلوئید و جای سوختگی
  • کلاژن سازی و لیفت صورت

حال چند مورد را مورد بررسی قرار می دهیم:

درمان پیگمنتیشن (لکه‌ها) و اسکارها

می‌توان کوکتل مزوتراپی را به شکلی تهیه کرد که باعث کاهش لکه‌های پوستی شود. لکه‌های پوستی ناشی از فعالیت سلول‌های پوستی خاصی به نام ملانوسیت‌ها هستند. برخی مواد موجود در سرم مزوتراپی می‌توانند فعالیت ملانوسیت‌ها را کنترل کنند. به همین خاطر می‌توان از مزوتراپی برای بهبود برخی از لکه‌های ناشی از آفتاب و ملاسما استفاده کرد.

از مزوتراپی می‌توان برای محو کردن جای زخم و آثار به جا مانده از آکنه‌ها نیز استفاده کرد. به ویژه اگر جای آکنه به شکل فرورفتگی پوستی در آمده باشد. هیالورونیک اسید استفاده شده در کوکتل به پوست حجم می‌دهد و سایر آنتی‌اکسیدان‌ها و آمینواسیدها با اثرات ضدالتهابی خود، پوست را تحریک می‌کنند که خودش را ترمیم کند.

درمان ریزش مو و تقویت مو

یکی از کاربردهای جدیدتر مزوتراپی برای بهبود ریزش مو و تحریک رشد دوباره‌ی موها است. از این روش می‌توان به عنوان درمان پیشتیبان یا مکمل برای آلوپسی آندروژنی (ریزش مو با الگوی زنانه و مردانه)، تلوژن افلوویوم (ریزش موی ناشی از استرس)، مشکلات ساقه مو، ریزش مو سکه‌ای و افزایش سرعت رشد موها استفاده کرد.

مزوتراپی برای بهبود ریزش مو سه کار مهم انجام می‌دهد:

  • بهبود خونرسانی و تحریک سلول‌های پوستی برای تولید فاکتورهای رشد و ترمیم با ایجاد آسیب‌های کوچک
  • غذارسانی به فولیکول‌های مو با تزریق ویتامین‌ها و مواد مغذی
  • رساندن داروهای ضد ریزش مو به شکل مستقیم به فولکیول‌ها

معمولاً انواعی از ریزش مو که در بالا گفتیم به خوبی به مزوتراپی جواب می‌دهند. منتها برای بهبود ریزش و رشد دوباره‌ی موها باید چند جلسه‌ی درمانی را طی کنید. بعد از آن هم بهتر است با فواصل بیشتر جلساتی داشته باشید تا اثرات مزوتراپی تثبیت شود.

درمان سلولیت

گاهی از مزوتراپی به عنوان روشی برای کاهش وزن و از بین بردن چربی‌های بدن یاد می‌شوند. واقعیت این است که این روش می‌تواند چربی‌های اضافی زیر پوست را کاهش داده و باعث سفت شدن پوست شل شود، اما نباید انتظار معجزه از آن داشته باشید.

ذخایر چربی در سلولیت و نواحی خاص مثل چانه و زیر فک به شکلی هستند که می‌توانیم با تزریق آنزیم‌های خاص تجزیه‌شان کنیم تا به مرور زمان از آن محل حذف شوند. آنزیم‌هایی که به این ذخایر چربی به صورت موضعی تزریق می‌کنیم غشای سلول‌های چربی را باز کرده و باعث آزادسازی چربی‌ها می‌شوند. چربی‌های آزاد شده توسط سیستم لنفاوی جمع‌آوری شده و دفع می‌شوند.

از بین بردن اسکار، کلوئید و جای سوختگی

در بیشتر مواقع به دلیل به وجود آمدن بافت همبند در ناحیه زخم یا بخیه این قسمت پوست سخت شده ، ظاهر نامناسب و برآمده پیدا می کند. درصورتی‌که در ناحیه موردنظر از مزوتراپی استفاده شود و داروی مؤثری به این محل تزریق گردد بافت همبند به‌ شدت سست و شکسته شده و می‌توان سایر مراحل درمان را به‌ راحتی روی پوست انجام داد در مورد بافت‌های سوخته پوست نیز با انجام این روش می‌توان به بهبود ظاهر پوست کمک بسیار زیادی نمود.

از بین بردن چین‌ و چروک

وقتی سلول‌های چربی بعد از درمان به این روش منهدم شده و از بدن خارج می‌شوند سایر مواد و ویتامین‌های موجود در داروی مزوتراپی که به درون بدن تزریق‌شده است باعث افزایش قابلیت ارتجاعی پوست می شوند و آسیب های ایجاد شده در پوست را که به‌ وسیله مواد مضری به نام رادیکال‌های آزاد به وجود می آیند را خنثی می‌کنند. علاوه بر خنثی کردن اثر نامناسب این مواد، ظاهر طبیعی‌تر و زیباتر را به‌خصوص در ناحیه پلک‌ها، صورت و گردن ایجاد کرده و باعث درمان چین و چروک صورت می شوند.

مزوتراپی جهت کلاژن سازی و لیفت صورت 

زمانی که پوست چروک می ‌شود، در اصل زیر پوست خالی و پوست دچار شکستگی می ‌شود. در این وضعیت استفاده از کرم ‌ها و درمان‌ های موضعی قادر به کم‌ کردن عمق چروک نیستند و فقط می ‌توانند از ایجاد چروک ‌های جدید جلوگیری کنند. برای رفع چروک‌ های به ‌وجود ‌آمده نیاز به درمان‌ های سریع و تهاجمی ‌تری مانند اعمال جراحی است. در این مورد تزریق ‌های مزوتراپی می ‌توانند بسیار کمک‌کننده ‌تر باشند.

جوان ‌سازی پوست اولین مرحله برای رفع چین ‌و چروک و آسیب ‌های پوستی است. برای درمان باید بتوان تا حدی چروک ‌ها را پر کرد، برای همین از مزوتراپی‌ در کنار سایر روش ‌ها مانند میکرودرم ابرژین (لایه ‌برداری مکانیکی ظریف) و بوتاکس استفاده می‌ شود. درمان‌ های ترکیبی در رفع چروک ‌ها و آسیب ‌های پوستی نتیجه مطلوب ‌تری خواهند داشت. به طور مثال برای فردی که به دلیل آکنه، پوستی نا‌صاف و پر از فرو‌رفتگی دارد، ابتدا از روش میکرودرم ابرژین استفاده می ‌شود و بعد از لایه ‌برداری با تزریق دارو در مزودرم (لایه میانی پوست) مزوتراپی انجام می‌شود. مزوتراپی باعث آغاز فعل و انفعالاتی مانند تولید مثل سلول‌ها در پوست می‌شود و به این شکل سلول‌های جدید تولید شده، سلول‌های قدیمی‌ به صورت لایه‌ای مرده با روش میکرودرم ابرژین برداشته می‌شوند.

پس از انجام مزوتراپی

بعد از انجام مزوتراپی بهتر است بیمار مدت کوتاهی را در مطب بماند تا در صورت وجود مشکل به پزشک مراجعه نماید. همچنین بیماران بعد از انجام نباید فعالیت‌های خیلی سنگین انجام دهند. برای مثال تا 24 ساعت از شنا کردن بپرهیزند و چنانچه مزوتراپی در ناحیه صورت انجام‌شده حتماً باید از ضد آفتاب مناسب استفاده کنند.
درصورتی‌که فرد بعد از چندین جلسه آثار مناسب را دریافت نکند پزشک باید شیوه درمان یا مواد مورداستفاده را تغییر دهد و در صورت نیاز درمان را متوقف کند.
همچنین همه موارد حساسیتی بیمار قبل از مزوتراپی باید بررسی شود. حتی بهتر است تست پوستی مختصری نیز قبل از انجام مزوتراپی بر روی بیمار انجام شود. همچنین در صورت باقی ماندن التهاب از جلسه قبل مزوتراپی نباید در جلسات بعد مورداستفاده قرار گیرد لذا التهاب باید برطرف شده و پس از بهبودی کامل باید مراحل درمان پیگیری شود.

زمان لازم برای مشاهده نتیجه و روند تأثیرگذاری

با توجه به مورد درمانی مزوتراپی مدت‌زمان لازم برای تأثیر آن متفاوت هست. برای مثال مشاهده آثار درمانی در درمان ریزش موی مردانه تقریباً شش ماه به طول می‌انجامد. البته استفاده از سایر روش‌ها در کنار مزوتراپی می‌تواند زمان حاصله را تحت تأثیر قرار دهد. البته ممکن است زمان مشاهده نتایج در افراد مختلف متفاوت باشد. در برخی افراد در شش ماه استفاده از مزوتراپی تنها توقف ریزش مو حاصل می‌شود که خود امر مهمی است. در برخی افراد نیز ممکن است این تأثیر روی استحکام مو تأثیر بگذارد به‌ طوری‌ که روی رشد مو و حالت گیری مو نیز تأثیرگذار باشد. در برخی افراد نیز استفاده از مزوتراپی در کنار سایر تأثیرات می‌تواند چربی زیاد مو را از بین برده و موهای چرب را درمان کند. البته مدت‌ زمان مشاهده نتایج برای افرادی که دچار ریزش موی ارثی نیستند عموماً کوتاه‌تر است برای مثال نتایج درمان در افرادی که ریزش موی آن‌ها ناشی از رژیم‌‌های غیراصولی و سخت است، ماندگار خواهد بود، چون علت ریزش مو برطرف شده ولی چنانچه این ریزش براثر عواملی باشد که همیشه با بیمار باشد و از بین نرود باید تا آخر عمر از روش مزوتراپی استفاده کند تا ریزش مو مجددا شروع نشود.

عوارض مزوتراپی

این روش اگر توسط متخصص و در محیطی حرفه ای و کاملا بهداشتی صورت گیرد درد چندانی به همراه ندارد اما برای جلوگیری از سوزش احتمالی می توان از بی حسی های موضعی استفاده کرد یا نیم ساعت قبل از آن با مشورت پزشک مقداری یخ روی محل مورد نظر قرار داد.

همچنین باید افزود مزوتراپی تا به امروز عوارضی را به ثبت نرسانده مگر وجود برخی از آلرژی ها به مواد و یا برخی از عفونت ها که ناشی از خطای انسانی بوده است، اما بعد از تزریق ممکن است کبودی و خراش های کوچک و یا التهاب پوست در مناطقی که تزریق صورت گرفته ایجاد شود که در زمان کوتاهی از بین می رود و آزار دهنده نیست.

باید افزود این روش در دراز مدت نیز عوارضی به همراه ندارد و حتی دوره ریکاوری (نقاهت) نیز ندارد و به راحتی می توانید به انجام امور روزمره خود بپردازید.

افرادی که نباید سراغ مزوتراپی بروند

هر چند مزوتراپی یک روش بی خطر و مناسب است اما برای برخی از افراد توصیه نمی شود چرا که ممکن است باعث واکنش منفی بدنشان شود این افراد شامل:

  • کسانی که بیماری های حاد و مزمن پوستی دارند
  • زنان باردار
  • افرادی که مبتلا به سرطان هستند و باید دارو‌های شیمیایی استفاده کنند.
  • افرادی که در اثر بیماری های خاص سطح ایمنی پایینی دارند (مانند افراد دیابتی)
  • بیماران قلبی
  • افرادی که سابقه آلرژی به داروهای خاصی را داشتند (با پزشک متخصص در میان بگذارید)

بطور کلی اگر درگیر بیماری خاصی هستید حتما قبل از انجام این روش با پزشک خود مشورت کنید.

اکنون می دانید که مزوتراپی چیست و از موارد استفاده آن نیز مطلع هستید. در نهایت باید این طور نتیجه گرفت که این روش به نسبت سایر روش ها مقرون به صرفه تر است و عوارض و درد ندارد و یک روش خوب و ایمن برای درمان و زیباتر شدن است.

  • دکتر مصطفی قاسمی
  • 2022-02-21
  • 95 بازدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو در سایت

دسته بندی ها

سبد خرید

درحال بارگذاری ...