دی پیریدامول

دی پیریدامول _ Dipyridamole

دی پیریدامول

دی پیریدامول یک داروی ضد پلاکت است که به عنوان داروی کمکی همراه با داروهای ضد انعقاد خوراکی (مانند قرص وارفارین) برای پیشگیری از تشکیل لخته خون پس از جراحی دریچه‌های قلب استفاده می‌شود.

 دی‌پیرید‌امول از راه وریدی فقط به عنوان داروی کمک تشخیصی در تصویر برداری از پرفوزیون عضله قلب، برای تشخیص نقص پرفوزیون همراه با بیماری شریان کرونر مصرف می‌شود.

این دارو با جلوگیری از تجمع پلاکت‌ها و باز نگه داشتن رگ‌های خونی قلب، به جریان خون کمک می‌کند.

داروی پرزانتین یکی از نام‌های تجاری داروی دی پیریدامول است.

عملکرد دی پیریدامول

دی‌پیریدامول ممکن است غلظت آدنوزین درونزاد ( گشاد کننده عروق کرونر و مهار کننده تجمع پلاکتی ) وAMPحلقوی درون پلاکتی را از طریق افزایش تحریک فعالیت آدنیلات سیکلاز و مهار آنزیم فسفودی استراز بالا می برد.

موارد مصرف دی پیریدامول

کاربرد اصلی دی پیریدامول مهار تشکیل ترومبوز است در بیماران در معرض خطر آمبولی و سکته . این داروی ضد تجمع پلاکت در بیمارانی که به خاطر دریچه قلب جراحی شده‌اند تجویز می‌شود. این عمل احتمال ایجاد لخته در جریان خون را کاهش می‌دهد. همچنین در تست‌های تصویربرداری بیماران قلبی استفاده می‌شود. دی پیریدامول موجب مهار تشکیل ترومبوکسان می‌شود. با مهار بازجذب آدنوزین موجب افزایش غلظت خارج سلولی آدنوزین می‌شود .علاوه بر این، دی‌ پیریدامول غلظت AMP حلقوی‌ درون‌ پلاکتی را از طریق افزایش فعالیت ادنیلات سیکلاز و مهار آنزیم فسفودی استراز بالا می‌برد.

 مقدار و روش مصرف داروی دی پیریدامول

  • قبل از شروع درمان با داروی دی پیریدامول (Dipyridamole) بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می‌کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
  • دوز و مقدار داروی دی پیریدامول از فردی به فرد دیگر متفاوت است. لذا دارو را دقیقاً همانطور که پزشک متخصص قلب و عروق برایتان تجویز کرده است، استفاده نموده و از کم یا زیاد کردن خودسرانه مقدار و مدت زمان مصرف اجتناب نمایید.
  • در صورت فراموش کردن یک نوبت مصرف این دارو، اگر تا نوبت بعدی بیش از ۴ ساعت باقی مانده باشد، در صورت یادآوری، بلافاصله آن را مصرف کنید. در غیر اینصورت، طبق رژیم درمانی معمول، دارو را مصرف کرده و از دو برابر کردن مقدار مصرف بعدی خودداری کنید.
  • داروی دی پیریدامول را به طور منظم و در ساعات مشخصی از روز مصرف کنید.
  • از قطع این دارو بدون مشورت با پزشک خودداری نمایید.
  • به منظور افزایش جذب داروی دی پیریدامول، بهتر است آن را همراه با آب، حداقل یک ساعت قبل یا دو ساعت بعد از غذا مصرف کنید اما در صورت بروز تحریک گوارشی، آن را همراه با شیر یا غذا میل کنید.

موارد منع مصرف دارو 

  • هرگز داروی دی پیریدامول را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.

چنانچه شرایط یا بیماری خاصی دارید، قبل از تجویز این دارو، پزشک را مطلع سازید. به ویژه اگر شرایط زیر را دارید:

  • حساسیت به این دارو یا دیگر داروها و مواد
  • بارداری
  • شیردهی
  • میگرن
  • سایر مشکلات قلبی- عروقی (مانند حمله قلبی اخیر، بیماری شدید عروق کرونر، آنژین)
  • فشار خون پایین
  • فشار خون بالا
  • آسم یا سابقه ابتلای به آن
  • مشکلات کبدی
  • میاستنی گراویس

عوارض جانبی دی پیریدامول

خوراکی:
سایر عوارض (درصد نامشخص):
قلبی عروقی: آنژین صدری، گرگرفتگی
سیستم اعصاب مرکزی: سرگیجه، سردرد
پوستی: راش پوستی، خارش
گوارشی: درد شکمی، اسهال، استفراغ
کبدی: بی کفایتی کبدی

وریدی:
عوارض شایع (%10<):
قلبی عروقی: تشدید آنژین صدری
سیستم اعصاب مرکزی: سرگیجه، سردرد
عوارض نسبتا شایع (%10-1):
قلبی عروقی: الکتروکاردیوگرام غیرطبیعی (تغییرات ST-T، انقباضات زودرس)، افت فشارخون، گرگرفتگی، تاکی کاردی، تغییر در فشارخون، افزایش فشارخون
سیستم اعصاب مرکزی: درد، خستگی، خواب رفتگی اندام
گوارشی: تهوع
تنفسی: تنگی نفس
سایر عوارض (%1>، مهم یا تهدید کننده حیات):
درد شکمی، درد مفاصل، آتاکسی، کمردرد، برونکواسپاسم، آریتمی قلبی (تاکی کاردی بطنی، برادی کاردی، بلوک دهلیزی بطنی، تاکی کاردی فوق بطنی، فیبریلاسیون دهلیزی، آسیستول)، کاردیومیوپاتی، سرفه، زوال شخصیت، افزایش تعریق، اختلال چشایی، سوء هاضمه، اختلال در بلع، الکتروکاردیوگرام غیرطبیعی (نامشخص)، ادم، باد گلو، نفخ، واکنش ازدیاد حساسیت، هایپرتونی، هایپرونتیلاسیون (تنفس زیاد و سریع)، افزایش اشتها، عطش، واکنش محل تزریق، گرفتگی پا (لنگی متناوب)، کسالت، درد پستان، سفتی عضلات، درد عضلات، سکته قلبی، افت فشارخون وضعیتی، درد گوش، تپش قلب، درد ناحیه پرینه، فارنژیت، درد پلورتیک قفسه سینه، خارش، درد کلیه، رینیت، راش پوستی، سنکوپ، ناتوانی در تخلیه کامل مدفوع، وزوز گوش، لرزش، کهیر، سرگیجه، اختلالات بینایی، استفراغ، ضعف، خشکی دهان

تداخلات دارویی دی پیریدامول

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف می‌کنید اعم از داروهای تجویزی و غیر تجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.

از جمله داروهایی که با داروی دی پیریدامول تداخل دارند، عبارتند از:

  • داروهای ضد پلاکت (مانند تیکلوپیدین، آبسیکسی مب)
  • ریوسیگوات
  • توجه: داروی دی پیریدامول گاهی اوقات با داروهای دیگری استفاده می‌شود که ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد مانند برخی از داروهای رقیق کننده خون (مانند هپارین، وارفارین). لذا دستورالعمل را به دقت رعایت کنید و اگر متوجه خونریزی غیرمعمول شدید حتماً با پزشک مشورت نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو در سایت

دسته بندی ها

سبد خرید

درحال بارگذاری ...